K evropským volbám přijde podle průzkumu nejméně lidí v historii

Brusel - Evropská unie se bojí nízké účasti v nadcházejících evropských volbách. V Česku budou 5. a 6. června. Podle průzkumu Eurobarometru přijde nejmíň voličů v historii unie. V evropských volbách se bude rozhodovat, kdo bude sedět v poslaneckých lavicích příštích pět let. Podle průzkumu se ale zdá, že většině Evropanů je to jedno. A to bez ohledu na to, jestli jsou ze starých nebo nových členských zemí. Volit se chystá jen 34 procent.

„Evropské volby mají problém s nízkou účastí od samého počátku v roce 1979. Od té doby stabilně klesá,“ říká analytička z Centra pro evropskou politiku Julie De Clercková.

Lidé se o evropské volby příliš nezajímají, protože se podle nich v Bruselu rozhoduje o věcech, které je neovlivňují. To ale není pravda. V Evropském parlamentu vzniká většina zákonů, které mají dopad na každého obyvatele Evropské unie. „Je velký rozdíl, jestli je Evropský parlament víc doleva nebo doprava, a proto je moc důležité, aby šli lidé volit,“ doplňuje De Clercková.

Češi jsou dokonce pod evropským průměrem odhadu volební účasti. Hlasovat chce jít asi čtvrtina voličů. Nejmenší účast se čeká v Polsku, největší v Lucembursku a Belgii. Jenže tam jsou volby povinné.

Slyšíš mě, Evropo?

Unie utrácí miliony eur, aby přilákala voliče, hlavně ty mladé. Po americkém vzoru vysílá spoty na webu i na hudebním kanále MTV. Joeri Van Breedam z MTV Networks vysvětluje: "Kampaň se jmenuje ´Slyšíš mě, Evropo?´. Chceme, aby lidé křičeli na webu, vyjádřili svoje názory a představy o ideální Evropě. A potom je chceme přivést do ulic, aby sborově křičeli ve velkých městech." Na Evropu si mohou lidé zakřičet na happeningu v několika městech včetně Prahy 30. dubna.

  • autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/803/80233.jpg
  • Odhad účasti v evropských volbách autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/803/80237.jpg
  • Kampaň k evropským volbám zdroj: caneuhearme.eu http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/803/80236.jpg