V Polsku byla podle médií tajná věznice CIA

Varšava - Polská vláda údajně měla vědět o tajné věznici CIA na polském území pro lidi podezřelé z terorismu. Navíc se měla podílet na utajení místa a polské tajné služby spolupracovaly při věznění a transportech zadržovaných osob. Vyplývá to z dokumentů, které dnes zveřejnila polská média. Polští politici, kteří o dané záležitosti měli vědět, to ale stále popírají.

Média hovoří o tom, že se tajná věznice CIA měla nacházet na vojenské základně Stare Kiejkuty na severozápadě země. V prosinci 2002 zde na blízkém letišti Szymany údajně přistálo letadlo s agenty CIA na palubě, jejichž úkolem bylo zřízení věznice. Od února 2003 pak zde přistávala letadla, která oficiálně patřila jedné soukromé americké firmě. Stroje přilétaly z Maroka a Afghánistánu, přičemž v polském vzdušném prostoru se jim se svolením úřadů dostalo statusu vládních letadel.

Toto povolení jim údajně vydala kancelář bývalého polského premiéra Leszeka Millera na podnět ministerstva obrany. Pod některými z dokumentů je podepsán tehdejší ministr obrany Jerzy Szmajdziński, případně jeho náměstci.

Polská vláda existenci věznice popírá několik let

Informace o tajných amerických vězeních mimo území USA se dostaly na veřejnost v roce 2005. V amerických médiích se psalo o tom, že věznice CIA jsou umístěny v Rumunsku a Polsku; vlády v Bukurešti i Varšavě to však popřely. Vyšetřovatelé Rady Evropy se poté ale k podezření médií připojili.

V roce 2006 tehdejší americký prezident George Bush připustil, že CIA mimo území USA zadržuje osoby podezřelé z terorismu, nespecifikoval však, ve kterých zemích.