Požár ubytovny v Polsku přinesl smrt 21 lidem

Varšava - Při požáru v ubytovně pro lidi v sociální nouzi v městečku Kamien Pomorski na severozápadě Polska zemřelo dvacet jedna lidí a dvacet dalších utrpělo zranění, jeden z nich je vážně popálený. Bilance obětí zřejmě není konečná. Požár se šířil velmi rychle, a to také proto, že první a druhé patro ubytovny tvořily kontejnerové buňky. Příčina požáru zatím není známa, na místo neštěstí míří polský premiér Donald Tusk.

Požár zachvátil třípatrovou budovu jednu hodinu po půlnoci a rozšířil se neuvěřitelnou rychlostí. Hasičská stanice je 200 metrů od ubytovny, ale když hasiči přijeli na místo dvě minuty po zavolání, bylo již v plamenech 80 procent tříposchoďové budovy. Podle dosavadních informací mělo v domě v den požáru pobývat sedmasedmdesát lidí a hasičům se jich z domu podařilo dostat do bezpečí jen deset z nich.

„Zpočátku jsme jen zachraňovali živé, ani jsme se nesnažili oheň uhasit. Byl tak rozsáhlý, že bychom ho stejně nebyli schopní dostat pod kontrolu,“ vysvětlil mluvčí místních hasičů Pawel Fratczak. Záchranné akce se zúčastnilo jednadvacet hasičských jednotek. Jeden z hasičů byl při akci zraněn. „Naši hasiči byli tak vyčerpaní běháním se žebříky a zachraňováním živých, že na samotné hašení už neměli sílu. Musela nastoupit úplně jiná skupina,“ dodal Fratczak.

Prezident vyhlásil na další tři dny státní smutek

Hasiči označili požár za nejvražednější od roku 1980, kdy vyhořelo středisko pro duševně choré v městě Gorna Grupa a o život přišlo 55 osob. Zranění byli hospitalizováni v okolních nemocnicích. Jedná se především o lidi, kteří vyskočili z oken a mají různě poraněná záda, poznamenal Fratczak. Další ošetřují kvůli zlomeninám nebo nadýchání se zplodin.

Na místo neštěstí dorazil polský premiér Donald Tusk a přislíbil zde veškerou možnou materiální pomoc obětem požáru. „Vláda i místní úřady nabídly postiženým okamžitou pomoc. Klíčové je zajistit těmto lidem provizorní ubytování. Už jsme také otevřeli bankovní účet, kam mohou lidé přispívat,“ řekl Tusk. Polský prezident Lech Kaczynski od dnešní půlnoci vyhlásil třídenní státní smutek.

„Mezi možné příčiny řadí policie a prokurátor například to, že jeden z ubytovaných mohl usnout se zapálenou cigaretou. Podle obyvatel domu se už několikrát takový případ v ubytovně stal, tentokrát měl ale tragické následky,“ informoval zpravodaj Českého rozhlasu v Polsku Martin Dorazín. Dodal, že hasiči stále prohledávají ruiny domu a pátrají po dalších obětech.

Budova ubytovny pocházející ze 70. let měla vnější požární schodiště, po němž uniklo z hořícího pekla jen několik osob. Při požáru se střecha a dvě poschodí postavené ze dřeva a kovových prvků částečně zřítily do betonového přízemí.

Úřady poskytly lidem náhradní přístřeší

„Lékaři jsou v pohotovosti a starají se o všechny zraněné. Samozřejmě pomáhají i psychologové,“ dodal jeden ze zasahujících hasičů. Lidem bez domova poskytly polské úřady nové přístřeší.

„Křičel jsem na svou sestru ve druhém patře, aby skočila, že ji chytím. Ale ona neskočila a pak bylo příliš pozdě,“ řekl Dariusz Janyszko státní televizní stanici TVP. Podle soukromé televize TVN24 museli hasiči chytat děti, které jim rodiče házeli z oken. Mezi mrtvými je prý i jedno osmiměsíční dítě.

Právě požáry ubytoven pro bezdomovce, domovů důchodců nebo léčeben mají nejtragičtější následky. Před třemi lety uhořelo pětačtyřicet lidí v moskevské léčebně. Rok poté si vyžádal požár domova důchodců v lotyšském městě Alsunga šestadvacet obětí. V roce 2005 zahynulo 24 přistěhovalců v hotelu v centru Paříže.

Vydáno pod