Italská L'Aquila prožila první noc bez větších otřesů

L'Aquila - Obyvatelé středoitalské L'Aquily, zničené pondělním zemětřesením, prožili první klidnou noc bez silnějších otřesů. Poslední citelné záchvěvy země oblast postihly v pátek večer a měly sílu 3,1 stupně Richterovy škály. Další otřesy přišly až okolo půl šesté ráno a dosáhly zhruba tří stupňů Richtera. Otřesy jsou tak mnohem slabší než předchozí noci, kdy vždy překonaly pět stupňů na Richterově stupnici.

Oficiální počet obětí katastrofy, s nimiž se v pátek rozloučila celá Itálie při státním pohřbu, je 291. Ve 32 stanových městečkách vybudovaných v okolí L'Aquily je i nadále kolem 15 000 lidí, kteří zůstali bez přístřeší. Centrum města je stále uzavřeno. Tisíce lidí jsou ubytovány v hotelech na pobřeží. Vláda také vydala doporučení, aby lidem bez domova vyšli vstříc jejich známí a příbuzní.

Záchranáři celou noc prohledávali trosky budov v metropoli regionu Abruzzo v naději, že ještě najdou někoho živého. Sami ale přiznávají, že nalézt téměř týden od zemětřesení přeživší by se rovnalo zázraku. V neděli má pátrání skončit.

Italský list Corriere della Sera dnes napsal, že se L'Aquila v důsledku mohutných otřesů posunula o 15 centimetrů. Deník se odvolává na italskou vesmírnou agenturu ASI, která porovnala satelitní snímky postižené oblasti před zemětřesením a po něm.

Český červený kříž dnes informoval, že Mezinárodní federace Červeného kříže a Červeného půlměsíce uvolnila ze svého pohotovostního fondu 700 000 švýcarských franků (asi 1,5 milionu Kč) na podporu pomoci organizované Italským červeným křížem.

Konto Českého červeného kříže:

Finanční příspěvky na pomoc italským obyvatelům postiženým zemětřesením mohou občané do 10. května zasílat prostřednictvím sbírkového účtu ČČK na číslo 222 826/5500.

  • Smutek v L'Aquile autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/793/79284.jpg
  • Český červený kříž autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/568/56707.jpg