Itálie dala poslední sbohem obětem zemětřesení

L'Aquila - Itálie se rozloučila s oběťmi pondělního ničivého zemětřesení, které si do dnešního rána vyžádalo životy 289 lidí. Smuteční mši v L'Aquile sloužil druhý nejvýznamnější muž Vatikánu - kardinál Tarcisio Bertone. Katolická církev kvůli dnešnímu státnímu pohřbu přijala zvláštní opatření. Na Velký pátek si křesťané připomínají ukřižování Ježíše Krista, a proto v tento den mši svatou obvykle neslaví. Dnešní státní pohřeb byl výjimkou. I v noci na dnešek se země v L'Aquile ve středoitalském kraji Abruzzo znovu otřásala.

Smuteční mši odsloužil kardinál Tarcisio Bertone po boku l'aquilského biskupa Giuseppa Molinariho za účasti všech biskupů z regionu. Po katolické mši se uskutečnil zvláštní ceremoniál pro šest obětí muslimské víry. Obřadu se zúčastnil i italský prezident Giorgio Napolitano, premiér Silvio Berlusconi, předsedové obou komor parlamentu, ministři a šéfové politických stran. Obřad přenášely všechny italské televize.








Na velkém dvoře vojenské školy finanční policie byly ve čtyřech řadách vystaveny rakve se jmény, mezi nimi dvacítka bílých s ostatky dětí. Na každé rakvi byly položeny květiny. Přesto, že si zemětřesení vyžádalo 289 mrtvých, na státním pohřbu bylo pouze 205 rakví, neboť 84 těl již bylo předáno rodinám a některé pohřby se již konaly.

V úvodu obřadu přečetl papežův tajemník Georg Gänswein poselství Benedikta XVI., který v něm vyzývá pozůstalé a věřící vůbec, aby si zachovali odvahu a neztráceli naději. Papež již v pondělí oznámil, že postiženou oblast navštíví, jak jen to bude možné, a že se za oběti a jejich pozůstalé modlí.

Pro dnešní mši za zemřelé při zemětřesení vyslovil souhlas Vatikán, protože o Velkém pátku, kdy si křesťané připomínají smrt Krista, se mše jinak neslouží.

Itálie se stále otřásá, padají další budovy

Ani v noci na dnešek neměli obyvatelé postiženého kraje klid, země se stále chvěla. Nejsilnější otřes měl intenzitu 5,1 stupně Richterovy škály a bylo ho možno pocítit až ve sto kilometrů vzdáleném Římě. Zřítilo se při něm několik budov v L'Aquile narušených již pondělním zemětřesením. Podle expertů se epicentrum zemětřesení posouvá směrem k severu.

Chvějící se země v noci znovu děsila asi 18 000 lidí, kteří přišli o střechu nad hlavou a od pondělí žijí ve stanových městečkách. Úřady nyní odhadují, že bez přístřeší je celkem na 28 000 osob. Více než tisíc lidí bylo zraněno, z toho téměř dvě stovky těžce. Záchranné práce jsou prodlouženy až do neděle. Pravděpodobnost, že by v sutinách někdo tak dlouho zůstal naživu, je ale velmi malá. „Budeme pokračovat ve vyprošťování zasypaných, i když víme, že jsou mrtví. Rodiny obětí mají právo vědět, co se s nimi stalo,“ uvedl italský záchranář.

Prezident obviňuje i stavební firmy

Prezident Giorgio Napolitano se navíc dnes připojil k expertům, kteří z tragických následků zemětřesení viní stavební firmy. Ty měly hromadně obcházet bezpečnostní předpisy v oblasti, kde jsou zemětřesení velmi běžná.

Vláda premiéra Silvia Berlusconiho ve čtvrtek rozhodla o podpoře pro rodiny bez přístřeší, která může dosahovat až 400 eur měsíčně (11 000 Kč), a vyzvala banky, aby postiženým odložily splácení hypoték. Berlusconi navrhl, aby byla rekonstrukce rozdělena na 100 projektů, z nichž každý by si vzala na starost jedna ze 102 italských provincií.