V Alžírsku se konaly prezidentské volby, Buteflika favoritem

Alžír - Prezidenta dnes volili občané Alžírska. Jejich favoritem je dosavadní prezident Abdal Azíz Buteflika, který se o nejvyšší funkci v zemi uchází již potřetí. Protesty však vznáší opozice, jež považuje volby za zmanipulované a vyzvala k jejich bojkotu. Volební místnosti se uzavřely ve 21:00 hodin našeho času, výsledky oznámí ministerstvo vnitra v pátek.

Podle očekávání má dvaasedmdesátiletý veterán alžírské války za nezávislost Buteflika vyhrát hlasování velkým rozdílem. Pokud však bude účast voličů nízká, mohlo by to ukazovat na rostoucí sílu opozice, včetně islamistické. Hlavní opoziční strany Fronta socialistických sil (FFS) a Sdružení pro kulturu a demokracii (RCD) se odmítly voleb zúčastnit a plánují rozsáhlé protesty.

Buteflika obhajuje svůj post potřetí

Dosavadní prezident se účastní již třetích voleb v řadě díky tomu, že alžírský parlament v prosinci zrušil ústavní nařízení povolující prezidentovi jen dva mandáty. Pokud Buteflika ve volbách uspěje, bude u moci do roku 2014.

Jak tvrdí Buteflikovi příznivci, prezident si zaslouží důvěru voličů za to, že nasměroval Alžírsko, velkého producenta ropy a zemního plynu, ke stabilitě po občanské válce v devadesátých letech, ve které zemřelo na 150 000 lidí. Skupinky rebelů napojených na al-Káidu ale i dnes pokračují v povstání, které nachází podle analytiků sympatie u části z milionů nezaměstnaných mladých lidí, jež mají pocit, že je vláda nechala na holičkách.

Vedle Butefliky, který slíbil investovat 150 miliard dolarů (asi tři biliony Kč) do rozvojových projektů a vytvořit tři miliony pracovních míst, se o hlasy voličů uchází dalších pět kandidátů. Žádného z nich však analytici nepokládají za vážného konkurenta současného prezidenta.