Americké námořnictvo připlulo na pomoc unesenému kapitánovi

Nairobi/Washington - Do oblasti u somálského pobřeží, kde piráti zadržují uneseného kapitána amerického nákladního plavidla Maersk Alabama, dnes připlul torpédoborec amerického námořnictva Bainbridge. Posádka nákladní lodi s humanitární pomocí, již zajali somálští piráti, převzala kontrolu nad plavidlem již ve středu ve večerních hodinách. Do vyjednávání s únosci se zapojili i agenti FBI. Pentagon uvedl, že usiluje o osvobození kapitána bez použití násilí.

Piráti se zmocnili plavidla Maersk Alabama o výtlaku 17 000 tun, které vezlo potravinovou pomoc, v Indickém oceánu více než 600 km od somálských břehů a více než 12 hodin plavby od nejbližší lodě amerického námořnictva. Na palubě bylo 20 námořníků.

Posádka chtěla piráty přelstít

Dle slov Kena Quinna, jednoho z členů posádky, piráti poté, co se vylodili na palubě nákladního plavidla, svůj člun potopili. Kapitán ale prý piráty přemluvil, aby se z jeho loď stáhli a spustili se s ním zpátky na moře v záchranném člunu. Posádka pak přemohla jednoho z pirátů a snažila se ho vyměnit za kapitána, uvedl Quinn.

Námořník dále uvedl, že piráta drželi svázaného 12 hodin. Nakonec posádka zadrženého Somálce propustila, ale výměna se neuskutečnila a kapitána stále zadržují čtyři piráti na záchranném člunu, sdělil Quinn televizi CNN. Loď Maersk Alabama je však prý pod kontrolou amerických námořníků a posádka neutrpěla žádná zranění.

Maersk Alabama na cestě do bezpečí

Maersk Alabama již pohybuje směrem k bezpečným vodám. Podle posledních informací míří ke keňskému přístavu Mombasa a na palubě lodi je kromě posádky již také 18 ozbrojených členů amerického námořnictva.

Torpédoborec Bainbridge se pohybuje na dohled od plavidla s piráty a zadržovaným kapitánem, nablízku jsou i další mezinárodní vojenské lodě. Člunu zřejmě došlo palivo a je volně unášen proudem, uvedli zástupci amerického námořnictva. Podle mluvčího FBI Richarda Kolka je Federální úřad pro vyšetřování plně zapojen do vyjednávání s piráty a společně s armádou se pětapadesátiletého kapitána snaží osvobodit.

Jak uvádějí historikové, jde o první unesenou loď plující pod americkou vlajkou za posledních 200 let. „Jsme hluboce znepokojeni a situaci velmi pozorně sledujeme,“ řekla v reakci ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová. „Svět se musí sjednotit a s pohromou pirátství skoncovat.“

Všichni čekají na Obamovo vyjádření

Dále se napjatě očekává i reakce prezidenta Baracka Obamy. Po odpálení severokorejské rakety jde o druhý incident během několika dní, při kterém je vystaven složité zahraničněpolitické situaci. Reakce Obamy, který se ve středu k únosu přímo nevyjádřil, může podle agentury AP hodně napovědět o tom, jak se v podobných případech zachová v budoucnosti.

Situace se somálskými piráty je podle některých pozorovatelů složitější než s režimem v KLDR v tom, že přišla nečekaně a že na ni nelze reagovat běžným diplomatickým způsobem a v rámci mezinárodních struktur. V případě únosů lodí v Indickém oceánu existují prý jen dvě možnosti, jak jim zabránit. Buď je možné do oblasti posílat stále více válečných lodí, které budou před piráty chránit, nebo aktivně začít řešit neutěšenou situaci v Somálsku, která je hlavní příčinou enormního nárůstu pirátských útoků.

Za poslední týden unesli somálští piráti šest plavidel a v současné době zadržují 14 lodí a asi 260 členů posádek.