Soud rozhodl: USA mohou vydat Demjanjuka do Německa

Cleveland (USA) - Spojené státy mohou vydat do Německa Johna Demjanjuka, který měl během druhé světové války pracovat jako dozorce v jednom z nacistických vyhlazovacích táborů. Imigrační soud dnes s platností od středy zrušil odklad jeho deportace. Demjanjuk by se deportaci vyhnul jen tehdy, kdyby uspěl s odvoláním.

Devětaosmdesátiletý Demjanjuk by se měl v Německu zodpovídat před soudem z toho, že se údajně od března do konce září 1943 ve vyhlazovacím táboře Sobibor na území dnešního Polska spolupodílel na smrti nejméně 29 000 Židů.

Podle německého centrálního úřadu pro objasňování nacistických zločinů, který chce Demjanjuka postavit před soud, je dost důkazů o tom, že jako dozorce s přezdívkou Ivan Hrozný osobně vodil v Sobiboru Židy do plynových komor.

Demjanjuk obvinění odmítá. Tvrdí, že sám byl v roce 1942 jako voják Rudé armády Němci zajat. V pátek soud rozhodl o odkladu jeho deportace. O své deportaci mluví jako o mučení, protože má prý chatrné zdraví.

Automechanik v důchodu Demjanjuk se narodil na Ukrajině pod křestním jménem Ivan. Po druhé světové válce se však odstěhoval do USA, kde žije na clevelandském předměstí Seven Hilus. V USA získal občanství. O ně ale po dlouholetých soudních řízeních loni v květnu přišel, nyní zde žije bez státní příslušnosti.

Za podíl na masovém vyvražďování Židů byl v roce 1988 v Jeruzalémě odsouzen k smrti, trest mu byl ale později zrušen.