Rada bezpečnosti se nedohodla na postoji vůči raketě KLDR

New York - Rada bezpečnosti OSN se na tříhodinovém mimořádném zasedání nedohodla na textu prohlášení vůči nedělnímu odpálení severokorejské rakety. Rozhodla se však pokračovat v rozhovorech k tomuto kroku, kterým KLDR podle mnoha zemí porušila rezoluce OSN. Po zasedání o tom informoval předseda rady Claude Heller. Přísnou odezvu za odpálení rakety naopak slíbily Japonsko a Jižní Korea.

„Členové Rady bezpečnosti se dohodli, že budou pokračovat v konzultacích ohledně přiměřené reakce rady v souladu s její odpovědností v tak naléhavém případu,“ řekl na briefingu po jednání 15 členů rady Claude Heller.

Podle diplomatických zdrojů je RB rozdělena na přívržence tvrdého odsouzení vypuštění severokorejské střely a zastánce zdrženlivého postoje. Zastáncem „umírněné a přiměřené“ reakce byla na jednání podle všeho hlavně Čína, která má v radě právo veta. Naopak Spojené státy prosazují „silnou kolektivní akci“.

Susan Riceová, velvyslankyně USA při OSN:

"Co raketa nesla, je podružné. Důležité je, že šlo o jasné porušení rezoluce OSN, která Severní Koreji zakazuje jakékoliv využití raketových technologií."

KLDR tvrdí, že její raketa v neděli vynesla na orbitu telekomunikační družici. Satelit prý nyní obíhá naši planetu a hraje revoluční písně. Rusko dnes nicméně potvrdilo prohlášení USA a Jižní Koreje, podle jejichž zjištění spadly všechny části rakety do oceánu.

Západní mocnosti se obávají, že KLDR testovala v rámci svého zbrojního programu raketu dlouhého doletu, a zbrojní experti upozornili, že střela doletěla do vzdálenosti 3200 kilometrů od místa startu, tedy dvakrát dál než dosavadní severokorejské rakety. Na dostřel se tak prakticky dostal americký ostrov Guam.

Spojené státy, Británie a Japonsko vypracovaly návrh rezoluce k posílení existujících sankcí s poukazem na to, že KLDR porušila platné rezoluce OSN, a doufají ve schválení dokumentu do konce týdne.

Podle diplomatických zdrojů je Rada bezpečnosti rozdělena na přívržence tvrdého odsouzení vypuštění severokorejské střely v čele s USA, které prosazují „silnou kolektivní akci“, a zastánce zdrženlivého postoje, jimiž jsou především Čína a Rusko, držící právo veta.

Na rozdíl od váhající Rady bezpečnosti jsou bezprostřední sousedé KLDR odhodláni tvrdě zasáhnout. Japonská vláda dnes oznámila, že o nových sankcích proti Severní Koreji rozhodne v pátek. Rozhodnou reakci na severokorejský krok dnes slíbil podle očekávání také Soul.

Právo Pchjongjangu na vypuštění rakety hájil dnes Írán, který má rovněž problematické vztahy s mezinárodním společenstvím ohledně svého raketového a jaderného programu. „Vždy jsme prohlašovali, že každý stát má právo na mírové využívání vesmíru v souladu s mezinárodními zákony,“ konstatoval mluvčí ministerstva zahraničí Íránu. Teherán podle analytiků s KLDR široce spolupracuje v oblasti raketových technologií, ačkoli mluvčí íránské diplomacie to dnes znovu popřel.