Ulice Štrasburku se kvůli summitu změnily v bojiště

Štrasburk - Ve Štrasburku byla ukončena plánovaná demonstrace odpůrců Severoatlantické aliance. V centru města se sešly až tři desítky tisíc aktivistů, situace se ale policii vymkla z rukou a došlo k násilným střetům. Původně pokojná demonstrace se tak zvrhla v boj muže proti muži. Ve městě hoří několik budov, došlo i na rabování. Protestanti zapálili i symbolickou budovu celnice na mostě přes Rýn, který odděluje Německo od Francie. Dvě desítky lidí údajně utrpěly zranění, dva lidé byli podle zdravotnických zdrojů ošetřeni.

Největší střety vypukly poté, co se francouzské pořádkové síly pokusily zabránit několika tisícům demonstrantů, aby se zúčastnily dnešní největší naplánované protestní akce. Policisté bránili asi 3 000 lidí dojít k úřady povolenému shromaždišti v Jardin des Deux rives u mostu spojujícího Francii s Německem. To se demonstrantům samozřejmě nelíbilo a začali házet po policistech kameny a zápalné lahve. Policie na útoky okamžitě odpověděla.

Situace ve městě je vyhrocená, po střetech demonstrantů s policisty hoří několik budov. Mimo jiné i hotel Ibis v centru města. Protestanti zlikvidovali také budovu celnice, která se nachází na hranici Francie a Německa, když se snažili překročit most přes Rýn. I tam začaly vzduchem létat kameny, zápalné lahve a dělobuchy. Nad mostem stoupal k nebi hustý černý dým.

Obrazem - ve Štrasburku zuří protesty proti NATO

Extremisté dnes také řádili v prodejně místní benzinové pumpy, v kapli, v lékárně a také v turistickém informačním centru. Na ulicích hořely pneumatiky. Pořádkové síly proti vandalům rázně zakročily s vodními děly a slzným plynem.

Na největší naplánovanou demonstraci ve Štrasburku měli dorazit i aktivisté z Německa, kteří se ale do města kvůli uzavření mostu přes Rýn nedostali. Na německém břehu Rýna je dosud o poznání klidněji, neodehrály se tam potyčky mezi policií a protestujícími. V hraničním městě Kehl se shromáždilo na 4000 demonstrantů pod heslem „Miliony na mír místo miliard na válku“, dohlíží na ně zhruba tisícovka policistů.