Deportace bývalého nacistického dozorce do Německa odložena

Cleveland - Právníci a rodina Johna Demjanjuka zatím úspěšně bojují proti jeho vydání z Ameriky do Německa. Tam ho viní, že se jako nacistický dozorce ve vyhlazovacích táborech podílel na smrti 29 tisíc Židů. Nemocný stařec v pátek oslavil 89. narozeniny. John Demjanjuk si teď ale může na chvíli oddechnout. Dva dny před tím, než měl být vydán do Německa, americký imigrační soud příkaz odložil.

John Demjanjuk mladší o otci tvrdí: „Je starý a slabý, je otázka, jestli by let do Německa vůbec přežil.“ Německý centrální úřad pro objasňování nacistických zločinů ale trvá na svém a předkládá nové důkazy. Demjanjuk se podle něj jako nacistický dozorce podílel na smrti nejméně 29 tisíc lidí. V roce 1943 ve vyhlazovacím táboře v polském Sobiboru údajně sám vodil Židy do plynu a vysloužil si přezdívku Ivan Hrozný.

„Není to pravda, já svého otce znám a věřím mu. Není to žádný vrah, nikdy nebyl nacista a nepracoval v táborech,“ brání otce jeho syn.

Demjanjuk už dostal trest smrti v Izraeli, kam ho v roce 1986 Spojené státy vyhostily. Pak ale tamní nejvyšší soud na základě nových důkazů rozsudek zrušil. Demjanjuk se vrátil do Ameriky a vinu stále popírá. Tvrdí, že naopak on sám byl válečným zajatcem a že teď by se jeho deportace do Německa kvůli chatrnému zdraví rovnala mučení.

John Demjanjuk mladší
Zdroj: ČT24