Turecko nechce Rasmussena v čele NATO

Štrasburk - Poté, co včera dánský premiér Anders Fogh Rasmussen oficiálně oznámil svou kandidaturu na šéfa NATO, se dnes proti tomu ozvalo Turecko. Turecký premiér v Londýně prohlásil, že kandidaturu dánského premiéra odmítá. Zatím ale není jasné, zda bude Ankara případné zvolení dánského politika do čela aliance blokovat.

„Osobně jsem proti,“ řekl novinářům v britské metropoli turecký premiér Recep Tayyip Erdogan. „Pochybuji o jeho schopnostech přispět ke světovému míru,“ dodal. Neupřesnil však, zda bude Ankara připravena kvůli výhradám zvolení dánského kandidáta blokovat.   

Turecko nemůže Rasmussenovi zapomenout, že neodsoudil karikatury proroka Mohammeda, které v roce 2006 zveřejnil dánský tisk. Navíc Ankara kritizuje Kodaň i kvůli tomu, že nezasahuje proti televizní stanici kurdských separatistů, která tam sídlí.    

Sikorski dnes vyloučil svou kandidaturu

Rasmussen by nicméně při volbě generálního tajemníka mohl získat podporu velkých států jako například USA, Francie, Německa nebo Španělska, a má tak možná velké šance na zvolení. Z boje o křeslo mu navíc dnes odpadl jeden protivník.

V souvislosti s případnými uchazeči o křeslo, které na konci července opustí Nizozemec Jaap de Hoop Scheffer, se hovořilo v minulých týdnech a měsících o polském ministru zahraničí Radoslawu Sikorském. Ten však dnes svou kandidaturu vyloučil. „Jsou tři kandidáti na generálního tajemníka NATO, avšak já nejsem jedním z nich,“ řekl. Podle agentury Reuters jsou dalšími kandidáty norský ministr zahraničí Jonas Gahr Störe a bývalý britský ministr obrany Des Browne.