Americký a čínský prezident chtějí kvůli recesi společný dialog

Londýn - Americký prezident Barack Obama se během návštěvy Londýna sešel i s čínským prezidentem Chu Ťin-tchaem. Během společné schůzky přijal Obama pozvání do Číny. Čínský prezident by si přál, aby Obama dorazil ještě letos. Oba státníci se také dohodli na zintenzivnění spolupráce při řešení globálních finančních problémů. Obama s Chu Ťin-tchaem se dotkli také otázky lidských práv v Číně.

„Prezident Chu Ťin-tchao pozval prezidenta Obamu na návštěvu Číny v druhé polovině tohoto roku a prezident Obama pozvání s potěšením přijal,“ uvedl dnes Bílý dům.

Prezidenti USA a Číny se dnes také dohodli na vzniku společné strategické ekonomické skupiny, která by měla ve Washingtonu ještě letos v létě zahájit dialog o ekonomických otázkách. Washington budou při těchto rozhovorech podle Bílého domu zastupovat šéfka diplomacie Hillary Clintonová a ministr financí Timothy Geithner.

Již včera vyzval obě mocnosti k bližší ekonomické spolupráci prezident Světové banky Robert Zoellick. Podle něj je to nutné k překonání světové recese.

Oba politici se podle agentury Reuters shodli také na brzkém obnovení jednání o lidských právech. Právě otázka jejich dodržování ze strany čínského komunistického režimu je dlouhodobým bodem sváru mezi oběma státy.