Netanjahu dnes představí novou izraelskou vládu

Jeruzalém - Téměř dva měsíce po předčasných parlamentních volbách dnes designovaný izraelský premiér Benjamin Netanjahu představí v parlamentu svou koaliční vládu. Podle izraelských médií bude mít jeho pravicový kabinet 30 ministrů, a stane se tak patrně největší a také nejdražší vládou v historii Izraele.

Kritiku kvůli své „přebujelosti“ vyvolal Netanjahuův ještě neschválený kabinet doma i v zahraničí. Třicet ministrů a osm náměstků prý bude dokonce ke svým zasedáním potřebovat nový, větší vládní stůl. Odcházející vláda premiéra Ehuda Olmerta měla 27 ministrů; list Haarec dnes připomněl čtenářům výrok jednoho ze členů Netanjahuova bloku Likud, který v minulém parlamentu prohlásil, že cokoli nad 18 ministrů by bylo „mrhání veřejnými penězi“.

Schwarzenberg: Nová izraelská vláda velké nadšení nevyvolává

Nespokojenost s některými kroky dosluhující izraelské vlády vyjádřil český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, zejména pokud jde o výstavbu poblíž Jeruzaléma či o omezený přístup do Gazy. „Nová izraelská vláda navíc také nevyvolala převeliké nadšení,“ řekl v rozhovoru pro Lidové noviny. Za zklamání zároveň označil skutečnost, že se během českého unijního předsednictví patrně neuskuteční summit EU s Izraelem. „Tento můj sen se teď poněkud rozplývá,“ řekl Schwarzenberg, podle něhož se vše zkomplikovalo po válce v Gaze. „Říkám upřímně, že je to pro mě jedno z velkých zklamání. Já jsem o to velice stál, těšil jsem se na to,“ řekl český ministr.

Ministrem zahraničí by měl být Lieberman 

Šéfem diplomacie by se měl stát vůdce krajně pravicové strany ruských přistěhovalců Izrael je náš domov Avigdor Lieberman, zatímco post ministra obrany by měl nadále zastávat předseda Strany práce Ehud Barak. Funkci ministra financí chce Netanjahu podle agenturních zpráv oproti původním předpokladům obsadit svým důvěrníkem Juvalem Steinitzem. Očekávalo se přitom, že tento úřad bude zastávat sám.

Netanjahuova vládní koalice, tvořená čtyřmi pravicovými, ultraortodoxními a prokolonizačními stranami spolu se sociálnědemokratickou Stranou práce, má už v parlamentu podporu 69 ze 120 poslanců Knesetu. Netanjahu ale podle izraelského rozhlasu ještě dnes dopoledne na poslední chvíli vyjednával se stranou Jednotný judaismus tóry, jež by koalici mohla posílit o dalších pět poslaneckých křesel.

Izraelský prezident Šimon Peres na dnešním jednání s bývalým českým prezidentem Václavem Havlem vyslovil naději, že nová vláda nemůže sejít z cesty, kterou nastoupil předchozí kabinet. Už v pondělí po setkání s českým prezidentem Václavem Klausem uvedl, že Netanjahuova vláda bude v mírovém procesu pokračovat. Kvůli jejímu jmenování Peres zkrátil svou návštěvu Česka a už dnes odletěl zpět do Izraele.

Vydáno pod