Bez kravat a bez dovolené: Londýn se chystá na demonstrace ke G20

Londýn - Až tři tisíce policistů nasadí britská metropole při demonstracích, které se v Londýně očekávají ve středu a ve čtvrtek před summitem G20. Jednání hlav států chtějí využít k protestům desetitisíce lidí od odborářů, členů dobročinných organizací přes ekology po anarchisty. Největší obavy vyvolávají akce v londýnském finančním středisku City, které mají vyvrcholit protesty před britskou centrální bankou.

Protesty začaly už v sobotu v několika evropských městech. V Londýně vyšlo do ulic asi 35 tisíc lidí, demonstrace se ale obešly bez konfliktů, byly organizované a v jejich čele stála odborová centrála TUC. Organizátoři požadovali, aby se summit dohodl na spravedlivějších pravidlech pro světovou ekonomiku. Šéf TUC Brendan Barber v projevu k demonstrantům řekl, že nynější hospodářská recese nebyla nevyhnutelná a je důsledkem rozhodování politiků posledních desetiletí. Smířlivý tón směrem k demonstrantům zvolil podle londýnského spolupracovníka ČT Ivana Kytky i ministerský předseda Gordon Brown, který jim vzkázal, že řešení krize potřebuje svůj čas.

Demonstranti se v sobotu zaměřili především na ekonomické problémy a žádali účinné akce proti chudobě a nezaměstnanosti. Provolávali hesla jako „Nesnášíme banky“ - v narážce na miliardové dluhy bank, které se pokrývají ze státních peněz. Kromě toho požadovali odchod vojáků z Iráku a Afghánistánu a varovali před důsledky klimatické změny.

Bankéři bez kravat a policisté bez dovolené

Očekává se, že středeční a čtvrteční protesty budou odlišné. Jednání chtějí využít k protestům desetitisíce demonstrantů od odborářů, členů dobročinných organizací přes ekology po anarchisty. V londýnské City se očekává pochod ze čtyř stran k významným bankovním institucím a protesty mají vyvrcholit před britskou centrální bankou.

Čeká se dopravní chaos a bankéři se chystají, že půjdou do práce bez kravaty - bylo jim totiž doporučeno, aby zvolili pro tento týden neformální oblečení. Londýnští policisté mají pro příští dny zrušena veškerá volna a dovolené. Média připomínají, že při summitu skupiny G8 v červenci 2005 si teroristický útok v londýnské hromadné dopravě vyžádal 52 obětí.

V souvislosti s protesty bylo zatčeno pět lidí

Jak dnes oznámila britská policie, kvůli plánům protestních akcí byli v Plymouthu zatčeni tři muži a dvě ženy. V domě jednoho z nich byly totiž nalezeny zbraně. Nyní jsou zadržováni na základě protiteroristického zákona z roku 2000. Podle policie dosavadní vyšetřování naznačuje, že údajné plány zatčených nemají žádné náboženské souvislosti.

První z pětice byl zatčen v pátek pro podezření z poškozování cizího majetku. Prohlídka v jeho domě vedla k zatčení dalších tří osob a k nálezu zbraní a materiálů ideologického charakteru. Pátý člověk byl zatčen v neděli. Všichni se prý chtěli připojit k demonstracím anarchistů.

Vrcholná schůzka G20, tedy sedmi průmyslově nejvyspělejších zemí světa a Ruska a dalších nastupujících hospodářských mocností, se bude konat ve čtvrtek. Na jejím programu bude hlavně nynější mezinárodní hospodářská a finanční krize.