Černohorci jdou k předčasným parlamentním volbám

Podgorica - Voliči v Černé Hoře dnes v předčasných volbách rozhodují o novém složení parlamentu. Průzkumy veřejného mínění naznačují, že šanci zvítězit má Demokratická strana socialistů Černé Hory premiéra Mila Djukanoviče a její menší partneři. Podle některých průzkumů by Djukanovičovi socialisté mohli získat nadpoloviční většinu hlasů a vládnout sami bez koaličních partnerů.

Původně se parlamentní volby měly konat na podzim. Parlament se ale sám rozpustil v lednu na přání vlády, která se chce stabilizovat pro období, v němž hodlá usilovat o přiblížení země k Evropské unii. Opozice ale tvrdila, že vláda se chce nechat zvolit znovu dříve, než země plně pocítí dopady nynější globální hospodářské recese.

„Uvítám vítězství Koalice pro evropskou Černou Horu, kterou vede moje strana. Tak bude Černá Hora pokračovat vstříc Evropské unii a euro-atlantické integraci,“ uvedl premiér Djukanovič.

„Tato volba by nám měla přinést prosperitu a uznání v Evropě. Doufám, že budeme dál postupovat po cestě do Evropy,“ říká Bojan Vuksanovič, který přišel odevzdat svůj hlas.

K urnám může přijít přibližně 489 000 voličů. Z kandidátů 16 stran vybírají 81 poslanců. Volební místnosti se zavřou ve 21:00 SELČ. Na průběh voleb dohlíží 1200 místních i zahraničních pozorovatelů.

Volební kampaň v Černé Hoře
Zdroj: ČT24