Tahanice Tuska s Kaczyńským nakonec řeší polský ústavní soud

Varšava - Dlouhodobý spor mezi polským prezidentem Lechem Kaczyńským a vládou vedenou premiérem Donaldem Tuskem se dostal k soudu - a rovnou k ústavnímu. Ten začal řešit, kdo z obou politiků má Polsko zastupovat na summitech Evropské unie. Rozhodnutí ovšem dnes nepadlo. Spor kulminoval na říjnovém summitu EU, kdy odešla polská delegace z jednacího sálu v okamžiku, když do něj vešel prezident Kaczyński.

Předseda ústavního soudu Bohdan Zdziennicki řekl, že sice nebyl stanoven termín, kdy se bude o tomto kompetenčním sporu příště jednat, ale stane se to podle něho v nejbližší možné době. Soud jednání odložil,  protože strana prezidenta mu předložila obsáhlý dokument, s nímž se zástupci premiéra neměli možnost seznámit.

Jak uvedl varšavský zpravodaj ČT Miroslav Karas, verdikt se v Polsku očekává s velkým napětím, převládá ale názor, že ústavní soud rozhodne v Tuskův prospěch. Problém je v tom, že polská ústava tuto situaci neřeší. Byla přijata v polovině 90. let, kdy se nepočítalo s tím, že někdo z Polska bude jezdit na summity EU. Zatímco Kaczyński argumentuje tím, že je nejvyšším představitelem země, Tusk si činí na účast na summitech nárok jako nejvyšší představitel výkonné moci. Polská ústava sice stanoví, že vnitřní a zahraniční politiku země řídí vláda, Kaczyński ale tvrdí, že zákony mu přisuzují právo na zahraniční politiku dohlížet.

Otázka je, do jaké míry jde skutečně o ústavněprávní spor a do jaké míry spíš o osobní antipatie Kaczyńského a Tuska. Loni v polovině října Kaczyński přijel do Bruselu, přestože Tusk byl otevřeně proti jeho účasti. Prezident si tehdy najmul letadlo za 40 tisíc eur poté, co mu vláda odmítla poskytnout některý z jejích letounů. Polští ministři poté na summitu opustili jednací sál, když do něj Kaczyński vešel.