Poláky děsí šelma, která zabíjí jejich zvířata

Varšava - Na jihu Polska řádí neznámá kočkovitá šelma. Má na svědomí smrt mnoha kusů dobytka, zatím se ji ale nepodařilo odchytit. Místní obyvatelé nesmějí do lesa a večer raději vůbec nevycházejí ze svých domovů.

Nebezpečná šelma po sobě už zanechala stopy. „Chybělo málo a měl jsem ji na masce auta. Nebyla to kočka, ale něco o hodně většího s dlouhým ocasem,“ uvedl Lech Kubat, který viděl zvíře na vlastní oči.

Hledání šelmy je zatím bezvýsledné. Neví se, jestli jde o pumu nebo o pantera. Před několika dny napadla šelma několik hospodářství. Roztrhala selata a králíky, o 25 km dále i srnu. Na člověka dosud nezaútočila. „Oslovíme myslivce v okolí a pokusíme se ji chytit,“ říká Wojciech Plewka z krizového štábu.

Žádná zoologická zahrada ani cirkus v Polsku zatím neoznámily, že postrádají nějakou šelmu. Mohla utéct pašerákům zvířat, nebo pochází z nelegálního chovu.

Místní krizový štáb zakázal vstup do blízkých lesů. „Dodržování zákazu bude přísně kontrolováno, hrozí i pokuty,“ uvedl starosta polských Glubczyc Jozef Kozina.

Nebezpečnou šelmu kdosi natočil mobilním telefonem, od té doby se ale po ní slehla zem.

Kočkovitá šelma v Polsku
Zdroj: ČT24