Připravte se na válku se Západem, vyzval Súdánce Zavahrí

Dubaj - K přípravě na gerilovou válku proti Západu dnes v internetovém zvukovém záznamu vyzval Súdánce Ajmán Zavahrí, muž číslo 2 teroristické organizace al-Káida. Vydání zatykače na súdánského prezidenta Umara Bašíra Mezinárodním trestním soudem (ICC) v Haagu označil za pouhý manévr západních mocností, jak se vměšovat do záležitostí v muslimském Súdánu.

„Připravujte se výcvikem, vyzbrojováním, zásobováním a organizačně na dlouhou gerilovou válku, protože soudobí křižáci (západní státy) na vás vycenili tesáky,“ prohlašuje Zavahrí v sedmnáctiminutovém poselství, které zveřejnila mediální složka al-Káidy As-Saháb na hlavní islamistické stránce. Autentičnost záznamu nebylo možné ověřit, hlas mluvčího je ale podle agentur shodný s hlasem na předcházejících Zavahrího nahrávkách.

„Neobhajuji Umara Bašíra nebo jeho režim, ani nehájím to, co udělal v Dárfúru a jinde. Tady ale nejde o Dárfúr, ani o vyřešení jeho problémů. Jde o nalezení záminky pro posílení cizího vměšování v muslimských zemích v rámci současné křižácko-sionistické kampaně,“ prohlašuje Zavahrí v audionahrávce.

Podle Zavahrího nyní Bašírův režim sklízí, co zasel. „Dlouhá léta se podroboval nátlaku amerických křižáků a ustupoval mu. Vykázal ze země mudžáhidy, kteří v Súdánu našli útočiště, mezi nimi především šajcha Usámu bin Ládina.“ Ať prý už ale súdánský režim usiloval o americký souhlas sebevíce, nikdy to nebylo dostatečné. „A teď to vyvrcholilo požadavkem na Bašírovo zatčení,“ řekl Zavahrí. Před soud si podle Zavahrího zaslouží být postaveni světoví vůdci od minulého amerického prezidenta George Bushe přes ruského premiéra Vladimira Putina až po vysoké izraelské představitele. „Skutečně, proč nesoudili (bývalého amerického prezidenta Harryho) Trumana, který nařídil bombardování Hirošimy a Nagasaki první atomovou bombou v historii?“ ptá se Zavahrí, který je pokládán za zástupce vůdce al-Káidy Usámy bin Ládina.

V Darfúru hrozí milionu lidí hlad

Usáma bin Ládin a mnozí další stoupenci al-Káidy měli v Súdánu bezpečné útočiště v letech 1991 až 1996, dokud je prezident Bašír na nátlak USA ze země nevypověděl. ICC vydal na Bašíra zatykač 4. března na základě obvinění z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti spáchaných v západosúdánské provincii Dárfúr. Zde proti sobě bojují arabské milice podporované súdánskou vládou a povstalecké skupiny. Podle odhadů OSN přišlo v Dárfúru od roku 2003 o život na 300 tisíc lidí a bezmála tři miliony byly vyhnány ze svých domovů.

Více než milionu lidí hrozí, že bude do května bez dodávek jídla, pokud v oblasti nezačnou znovu fungovat humanitární organizace. Súdánská vláda totiž v rakci na vydání zatykače vypověděla 13 velkých zahraničních humanitárních organizací, které Bašír obvinil ze špionáže pro haagský soud.

Nahrávka Ajmána Zavahrího, muže číslo dvě teroristické organizace al-Káida.
Zdroj: ČT24