Netanjahu a Barak uzavřeli koaliční dohodu

Tel Aviv - Benjamin Netanjahu, kterého izraelský prezident pověřil sestavením vlády, ačkoli skončila jeho strana Likud ve volbách druhá, uzavřel s lídrem Strany práce Ehudem Barakem koaliční dohodu. Tu odpoledne ještě schválil mimořádný sjezd Barakovy strany. Už v pondělí uzavřel Netanjahu dohodu s ultrakonzervativní náboženskou stranou Šas. V Izraeli se tak po nedávných volbách začíná formovat nová vláda, která bude muset řešit především mírový proces s Palestinci.

Netanjahu musí sestavit vládu do 3. dubna, po dnešní dohodě s šéfem Strany práce to ale vypadá nadějně. S podporou Strany práce, Šasu a náboženských a extrémně pravicových stran tak Netanjahu získal většinovou podporu 66 ze 120 poslanců Knesetu.

Designovaný premiér Barakovi slíbil, že by mohl zastávat stejnou funkci jako v dosavadní vládě - tedy post ministra obrany. V dohodě se podle izraelských médií Netanjahu zavázal také k tomu, že bude pokračovat v mírových jednáních s Palestinci a bude přitom respektovat dosavadní dohody, které vláda s Palestinci uzavřela. Dohoda prý také stanoví, že Izrael bude nadále postupovat proti nelegální výstavbě osad na okupovaném palestinském Západním břehu Jordánu.

Sjezd labouristů dohodu po ostré diskusi schválil 

Schválení koaliční dohody předcházela na sjezdu Strany práce ostrá diskuse. Nejméně sedm ze 13 poslanců, které strana ve volbách získala, je totiž proti jakémukoli spojenectví s Netanjahuem. Odpůrci tohoto spojenectví obviňují Baraka, že jedná z osobních zájmů a podkopává věrohodnost strany. Pro vstup do Netanjahuovy vlády se ale nakonec vyslovilo 680 delegátů mimořádného sjezdu labouristů, proti jich bylo 507.

Netanjahu vyjednává ještě o koaliční dohodě se stranou Jednotný judaismus Tóry s pěti poslanci. V případě jejího vstupu do koalice by Netanjahu měl v parlamentu vládní většinu 71 poslanců.

Vydáno pod