Obrazem - Po 20 letech se na Aljašce probudila sopka

Anchorage - Po skoro dvaceti letech se probudila k životu aljašská sopka Mount Redoubt, která se nachází asi 180 kilometrů na jihozápad od Anchorage. Jen za dnešní noc se ozvalo pět výbuchů. Sopka chrlí také popel, a to až do výšky 15 kilometrů. Mount Redoubt se k životu začala probouzet začátkem letošního roku. Aljašská vulkanická observatoř koncem ledna upozornila, že erupce může přijít každou chvíli.

Sopka Mount Redoubt, která je 3108 metrů vysoká, byla naposledy aktivní po dobu čtyř měsíců na přelomu let 1989 a 1990. Při tehdejší poslední erupci sopečný popel ohrozil letadlo společnosti KLM. Ucpal mu čtyři motory a než se je posádce podařilo opět uvést do chodu, klesl letoun o více než tři kilometry. Podařilo se mu sice přistát, oprava stroje stála ale 80 milionů dolarů.

I dnes chrlí sopka spoustu popela, který se dostal až do výšky 15 kilometrů. Šedý poprašek se snáší i na okolní vesnice. Nános popela může podráždit lidskou pokožku, dostat se do očí nebo zanést dýchací cesty. Lidé s nemocemi dýchacího ústrojí by tak mohli mít problémy. Popel může také poničit dopravní prostředky. Aljašské aerolinie na letišti v Anchorage proto raději zrušily 19 leteckých spojů.

Žádné větší nebezpečí ale zatím místním obyvatelům nehrozí. V oblasti sopky nicméně platí stav ostražitosti kvůli otřesům země. V neděli brzy ráno místního času vědci zaznamenali 40 až 50 otřesů každou hodinu.