Súdánský prezident vycestoval poprvé od vydání zatykače ze země

Káhira - Súdánský prezident Umar Hasan Ahmad Bašír dnes odletěl do Eritreje na svou první zahraniční cestu od té doby, kdy na něj Mezinárodní trestní soud (ICC) vydal zatykač kvůli obvinění z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Bašírova návštěva nebyla předem oznámena. Eritrea ho prý pozvala v polovině března. Bašír se tento měsíc chystá i na summit arabských zemí v Kataru. Jeho příznivci ho však vyzvali, aby se na cestu vzhledem k zatykači nevypravoval.

Bašírova cesta budí pozornost především proto, že ICC čeká na příležitost, kdy bude súdánský vůdce zatčen. Bašír totiž rozhodnutí soudu odmítá a súdánská vláda již několikrát zdůraznila, že svého prezidenta do Haagu nevydá. ICC nedisponuje policejním sborem, který by Bašíra mohl zatknout, a jednotky OSN a Africké unie v Súdánu nemají k zatčení prezidenta mandát.

ICC proto očekává Bašírovo zatčení při cestě mimo Súdán. Podle statutu Mezinárodního trestního soudu mají země, které ICC ratifikovaly, obviněné osoby zatknout na svém území. Eritrea však mezi tyto státy nepatří, a proto se dá předpokládat, že Bašírovi při současné cestě zatčení nehrozí.

ICC vydal na Bašíra zatykač 4. března na základě obvinění z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti spáchaných v západosúdánské provincii Dárfúr. Zde proti sobě bojují arabské milice podporované súdánskou vládou a povstalecké skupiny. Podle odhadů OSN přišlo v Dárfúru od roku 2003 o život na 300 000 lidí a bezmála tři miliony byly vyhnány ze svých domovů.