Druhé kolo prezidentských voleb v Makedonii bude za čtrnáct dní

Skopje - Kandidát hlavní vládní strany v Makedonii Ďorďe Ivanov jasně vyhrál první kolo v prezidentských volbách. Žádný z uchazečů o úřad hlavy státu v této balkánské zemi ale nezískal potřebnou nadpoloviční většinu, takže se bude muset konat za dva týdny druhé kolo. Volby proběhly bez incidentů. Pozorovatelé hlasování označují za test politické vyspělosti. Evropská unie varovala, že pokud by se měly opakovat násilnosti z loňských parlamentních voleb, cesta Makedonie do sedmadvacítky by se zkomplikovala.

Po sečtení hlasů má Ivanov z Vnitřní makedonské revoluční organizace - Demokratické strany makedonské národní jednoty (VMRO-DPMNE) asi 34 procent.

Martin Ježek, redaktor z deníku E15, popsal ve studiu ČT24 současnou vládní stranu VMRO-DPMNE: „Byla to povstalecká organizace, která měla několik frakcí a snažila se prosadit makedonskou nacionální myšlenku. Byla to z části i organizace, která se uchylovala k teroristickým útokům. To ale nemá se současnou stranou skoro nic společného, jenom název se zachoval jako tradice. Dnes je to konzervativní strana, která je z části nacionalistická, hájí makedonské národní zájmy,“ popsal současnou vládní stranu .

Největší Ivanovův soupeř Ljubomir Frčkoski, podporovaný opozičním Sociálnědemokratickým svazem Makedonie, obdržel kolem 20 procent. Bývalý ministr vnitra Ljube Boškoski je na třetím místě s 15 procenty.

Vítěz, který vzejde z druhého kola prezidentských voleb vypsaných na 5. dubna, nahradí dosavadní hlavu státu Branka Crvenkovského, který o druhý mandát neusiloval. Ve druhém kole hlasování se utkají Ivanov a Frčkoski, kteří získali nejvíce hlasů.

Prezidentské volby byly důležitým krokem vpřed

Hlasování je považováno za zkoušku politické vyspělosti Makedonie, jelikož prezident má v Makedonii především reprezentativní úlohu a jeho pravomoci jsou omezené.

Nynější volby se v Makedonii obešly bez konfliktů či násilí. „První kolo, navzdory některým sporným bodům s účastí, představuje důležitý krok vpřed,“ prohlásil na tiskové konferenci Peter Eicher, šéf pozorovatelské mise EU. Loňské parlamentní volby přitom byly poznamenány násilím, zastrašováním i podvody.

„Makedonie musí ukázat, že dokáže zorganizovat pokojné hlasování, jinak to pro ni bude znovu znamenat zdržení, bude to znamenat, že zmešká vlak do EU,“ prohlásil ještě před volbami zvláštní představitel Evropské unie ve Skopji Erwan Fouere.

Makedonie má od prosince 2005 status kandidátské země EU, přístupové rozhovory ale ještě nezahájila. Makedonci od vstupu do Evropské unie hodně očekávají, spojují s ní svou budoucnost a budoucí prosperitu. Obyčejné Makedonce nejvíc tíží, že při vstupu do schengenského prostoru musejí žádat o víza.

Dalším cílem Makedonie je i členství v NATO. Makedonie ovšem zatím pozvánku do Severoatlantické aliance nedostala, a to především kvůli sporu s Řeckem o název země.

Vydáno pod