Gyurcsány za sebe hledá náhradu s širokou podporou

Budapešť – Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány začal za sebe hledat náhradu s co nejširší politickou podporou v budapešťském parlamentu. Včera Gyurcsány oznámil, že odstoupí z čela maďarské vlády. Zároveň řekl, že kabinet jeho nástupce bude muset zavést rozsáhlé reformy, aby zvrátil drtivé důsledky, které zatím má světová ekonomická krize na Maďarsko. Nový premiér se zřejmě bude moci opřít o Gyurcsányovy socialisty a také Svaz svobodných demokratů. Naopak opoziční Fidesz podporu jakéhokoli socialistického premiéra odmítá a požaduje předčasné volby. Pokud ale bude mít nový předseda vlády podporu socialistů i svobodných demokratů, nemůže ho Fidesz ohrozit.

Odstupující premiér dnes řekl, že maďarský parlament by mohl zvolit jeho nástupce 14. dubna. Jméno kandidáta bude podle Gyurcsányho známo 6. dubna.

V 386členném budapešťském parlamentu mají socialisté, kteří nyní menšinově vládnou sami, 186 poslanců. K nadpoloviční většině jim tedy chybí sedm lidí, svobodní demokraté přitom mají 18 zástupců. Tato strana se účasti v nové koalici nebrání, zřejmě ale bude mít významnou roli při výběru premiérského kandidáta. „Potřebujeme nalézt někoho, kdo bude vzbuzovat důvěru společnosti a zároveň důvěru finančních trhů,“ prohlásil předseda strany Gábor Fodor.

Fidesz, který má v parlamentu 164 poslanců, nepodpoří žádného premiéra, kterého navrhne Gyurcsány, jehož včera socialisté opět zvolili do čela své strany, na vypsání předčasných voleb ale nemají dostatečnou sílu. Přesto se strana chce pokusit v pondělí vyvolat hlasování o nedůvěře vládě.

Gyurcsányho rozhodnutí příliš neuvítali jeho kritici, kteří už déle než dva roky proti jeho vládě pravidelně protestují. „Je to komedie, tohle jenom hrají, jeho odstoupení nic neřeší. Stejně tedy zůstane tahle mafiánská vláda,“ řekla jedna z Gyurcsányho kritiček na budapešťském náměstí.

Popularita vládnoucích socialistů je v Maďarsku už delší dobu na bodu mrazu. Příčinou je skutečnost, že Maďarsko tvrdě zasáhla aktuální hospodářská krize. Letos jeho ekonomiku podle odhadů čeká propad nejméně pět procent. Rychlým tempem roste zadluženost země a také se rekordně znehodnocuje forint vůči euru. Nedávno Maďarsko na sanaci své ekonomiky získalo od Mezinárodního měnového fondu a dalších finančních institucí půjčku 25,1 miliardy dolarů. Podle analytiků přišel Gyurcsányho krok ve správnou chvíli a může Maďarsku pomoci.