Obama v Londýně prý zažije největší policejní akci desetiletí

Londýn - Americký prezident Barack Obama začne koncem měsíce svou první cestu do Evropy v Londýně. A jeho návštěvu provázejí jako jinde rozsáhlá bezpečnostní opatření, která jsou však umocněna tím, že se zúčastní summitu skupiny G20. Londýnská policie tak bude zajišťovat bezpečnost celkem 22 hlav států a britský tisk píše o největší policejní akci desetiletí.



Mimořádná bezpečnostní opatření provázela i návštěvy Obamova předchůdce George Bushe, kterého vítaly davy demonstrantů a tajné služby se obávaly teroristického útoku. V listopadu 2003 se tak vyklízely celé ulice a prostranství, kudy se Bush mohl byť jen mihnout. Britské listy psaly o návštěvě „neviditelného“ prezidenta. Nad středem Londýna byl tehdy vyhlášen zakázaný prostor pro letadla a Bush se pohyboval v „bezpečnostní bublině“, kterou kterou kolem něj zajišťovalo 250 jeho amerických strážců a tisíce britských policistů. Stejně tak loni v červnu policie uzavřela přístup kolem všech míst, která měl Bush navštívit. Opět ho očekávaly tisíce demonstrantů, kteří se mu opět nedostali ani na dohled a střetli se s policií.

I když pro Brity je Obama na rozdíl od Bushe vítaným hostem, na bezpečnostních opatřeních se nic příliš nezmění. Obama má přiletět 31. března - podle listu The Daily Telegraph na letiště Stansted asi 50 kilometrů severně od Londýna, odkud odletí vrtulníkem do rezidence amerického velvyslance v Regent's parku.

Následujícího dne přijme Obamu královna, která pak večer uspořádá recepci pro všechny hlavy států summitu skupiny G20. Na summitu bude i Mirek Topolánek jako premiér předsednické země EU. Vlastní summit se bude konat 2. dubna v konferenčním středisku ExCel na okraji Londýna v areálu bývalých doků. Celá oblast kolem střediska bude veřejnosti uzavřena, včetně nejbližší stanice metra.

Bezpečnost bude zajišťovat na 5000 policistů. Oříškem pro ně bude i zajištění dopravy 22 hlav států, šéfů MMF a Světové banky a dalších představitelů. Většina z nich bude bydlet v rezidencích svých velvyslanců ve čtvrti Belgravia na druhé straně Londýna, než je středisko ExCel. Stejně tak bude muset policie čelit demonstracím. Některé ohlásili ekologové, kteří budou protestovat u burzy s emisními povolenkami ve finančním centru města v City, které se nachází daleko od místa konání summitu. Další protesty jsou plánovány u britské centrální banky rovněž v City.

  • Odznak s Barackem Obamou autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/633/63240.jpg
  • Tančící prezident USA George Bush autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/631/63059.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/662/66131.jpg