Obamu chválí za odchod z Iráku, klesá však jeho podpora

New York - Plán prezidenta Baracka Obamy stáhnout do léta příštího roku významnou část vojáků z Iráku vítá a podporuje většina Američanů. Informaci přinesl průzkum, který pro televizi CNN provedlla společnost Opinion Research Corporation těsně před dnešním šestým výročím zahájení irácké operace.

Jiná otázka a průzkum, které provedla firma Pew Research Center, přinesly výsledek, že dva měsíce po nástupu do úřadu klesla Obamova celková podpora ze 64 procent na začátku února na nynějších 59 procent. Nesouhlas s jeho prací vyslovuje teď 26 procent dotázaných, o devět procent více než v předcházejícím průzkumu.

70 procent obyvatel USA je pro stažení z Iráku do sprna 2010

Až sedmdesát procent Američanů vítá Obamovo rozhodnutí o odchodu bojových jednotek z Iráku do srpna 2010. I po tomto stažení v zemi zůstane 35 000 až 50 000 vojáků, kteří mají pomáhat irácké armádě s výcvikem, střežit americké objekty a pronásledovat teroristy. Tyto síly by měly Irák opustit v roce 2011.

Mezi příznivci Obamovy Demokratické strany s plánem souhlasí 84 procent, z opozičních republikánů zastává stejný názor 58 procent. „Plán na stažení jednotek je jedním z několika kroků nového prezidenta, který získal podporu demokratů i republikánů,“ uvedl šéf výzkumného střediska CNN Keating Holland.

S posílením vojáků v Afghánistánu Američané příliš nesouhlasí

Avšak američtí občané jsou méně vstřícní k Obamovu rozhodnutí posílit vojenskou přítomnost v Afghánistánu. Vyslání dalších 17 000 vojáků do Afghánistánu, který prezident považuje za hlavní frontu boje s terorismem, schvaluje podle Pew Research Center 53 procent dotázaných, zatímco 38 procent s tím nesouhlasí.

Poněkud překvapivě přichází většina podpory z republikánských řad, kde posílení afghánské mise podporuje 63 procent dotázaných. Demokraté jsou v názoru nejednotní - 49 procent se s Obamovým plánem ztotožňuje, ale 43 procent se staví proti němu.

Jak uvedl stejný zdroj, Američané věří, že prezident dělá vše pro vyřešení současné těžké hospodářské krize, na druhou stranu ho ale státní zásahy do ekonomického života stojí podporu mezi konzervativní částí veřejnosti a mezi lidmi, kteří se nehlásí k žádné politické straně.

Občané jsou vesměs spokojeni s daňovou politikou

Podle Pewova střediska schvaluje snížení daní nižší a střední vrstvě 82 procent Američanů a 77 procent jich podporuje plán na opravu infrastruktury, který má zajistit růst pracovních příležitostí. V názoru na poskytnutí peněz daňových poplatníků zadluženým majitelům rodinných domů jsou ovšem Američané rozděleni v poměru jedna ku jedné. Pokud jde o půjčky krachujícím automobilkám, 63 procent dotázaných nesouhlasí.

Podporu většiny nemá ani pomoc finančním institucím v hodnotě 700 miliard dolarů, kterou demokraté prosadili ještě před Obamovým příchodem do Bílého domu. Pomoc schvaluje 48 procent Američanů a 40 procent je proti. Šetření se uskutečnilo ještě před tím, než vyšlo najevo, že ze státních peněz dostali milionové odměny manažeři pojišťovny AIG, kterou musela vláda zachraňovat miliardovými dotacemi. Komentáře k průzkumu předvídají, že míra veřejného nesouhlasu s finančními injekcemi bankám nyní ještě vzroste.

Většina dotázaných, 70 procent, věří i navzdory ekonomickým zmatkům poslední doby, že více bohatství stále poskytuje svobodný trh, a to i přes jeho obrovské výkyvy. Ochotu přijímat více dočasných státních zásahů do hospodářství vyslovilo 54 procent.

Američané se bojí, že Obama ztratí tah na branku v hospodářské obnově

„V prvních týdnech v Bílém domě se nezaměřil výhradně na ekonomiku, ale místo toho oznámil nové přístupy a návrhy na všechno možné od školství a zdravotní péče po Afghánistán a Irák,“ připomněl analytik CNN Holland. „Za řadu kroků dostal od veřejnosti vysoké ohodnocení, ale zdá se, že mnoho Američanů se obává, že by mohl ztratit tah na branku v hospodářské obnově,“ dodal. Prezident ale podobné výhrady odmítá. „Říkám, že problémy, jimž čelíme, jsou příliš velké na to, abychom je ignorovali,“ uvedl v úterý.

Dvě třetiny Američanů pak schvalují Obamovu zahraniční politiku. „Prezident směřuje k tomu, že bude mít lepší hodnocení v zahraničněpolitických otázkách než za řešení domácích problémů,“ uvedl Holland. „Je to typický model pro řadu prezidentů, kteří mohou řídit zahraniční politiku, aniž by vždy museli zápolit s Kongresem,“ poznamenal analytik CNN.

  • Američtí vojáci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/708/70714.jpg
  • Násilí v Afghánistánu zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/503/50239.jpg
  • AIG autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/744/74379.jpg
  • Stodolarové bankovky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/289/28889.jpg