Na košické sídliště dohlíží romská hlídka

Bratislava - Pořádek, méně kriminality, nerušený noční klid či méně návykových látek mezi dětmi by měly na nechvalně známém sídlišti Luník XI v Košicích zajistit obnovené Romské občanské hlídky. Jejich příslušníci dnes složili slib a nastoupili do služby na tomto největším romském sídlišti ve střední Evropě. „Žijeme zde a chceme, aby se zde něco změnilo,“ říká Štefan Slepčík, jeden z 12 mužů, kteří složili přísahu na místním úřadu. Podle něho je na sídlišti velká kriminalita, kterou dodnes nikdo neřešil.

Hlídka bude v pohotovosti nepřetržitě 24 hodin denně. Dvanáct členů se bude ve službě střídat v osmihodinových směnách vždy po dvou členech. Za svou službu budou pobírat měsíčně necelých 300 eur, tedy asi 9000 korun. Město na tento projekt letos vyčlenilo 67 tisíc eur, tedy přes dva miliony korun.

„Najednou se nic nezmění, první výsledky přijdou až po několika měsících,“ tvrdí další člen hlídky Miroslav Mroč. Mroč byl i členem hlídky v roce 2004, kdy byla romská „policie“ zavedena na sídlišti poprvé. Ani ne po roce však byl projekt zastaven, protože na jeho financování chyběly slovenskému ministerstvu vnitra peníze. Podle Mroče přitom měly hlídky na sídlišti výsledky, z okolí tamějších paneláků například údajně úplně zmizely hromady odpadků.

Hlídky po přísaze už řešily hádky kvůli sociálním dávkám

Během služby budou podle Mroče nejtěžšími dny ty, kdy se obyvatelům Luníku XI vyplácejí sociální dávky. Pravě takový byl dnešek, hlídky už krátce po přísaze řešily hádky mezi obyvateli, kteří vytvářeli dlouhé zástupy před ještě zavřenými dveřmi úřadu.

O 12 míst v takzvané romské policii se ucházelo 25 obyvatel sídliště, vybrat ty pravé však nebylo podle Slavomíra Pavelčáka z košické městské policie jednoduché. Budoucí strážníci totiž museli svou bezúhonnost prokázat opisem z registru trestů. Museli také dokázat, že nejsou závislí na alkoholu či drogách a jsou s to řešit krizové situace.

Příslušníci nebudou mít kompetence jako policie

Poté příslušníci hlídek absolvovali školení z trestního zákona, zákona o přestupcích a statutu hlídek. Podle Pavelčáka ale hlídky nebudou mít takové kompetence jako městští policisté, jejich úlohou bude zejména dokumentování přestupků, případně přivolání městské či státní policie.

„Budou mít k dispozici policejní obušky, oblečeni budou v reflexních vestách a budou mít u sebe vysílačku, kterou v případě vážnějších deliktů budou moci okamžitě přivolat členy městské či státní policie,“ informuje zpravodaj ČT Ladislav Kerekeš.

„Děti budou fetovat i tak…“

Část obyvatel sídliště, kde je většina lidí bez zaměstnání, však pochybuje, že se romským hlídkám podaří tamější situaci změnit. „Nevím, zda se něco změní, děti budou fetovat i tak,“ řekla například Monika Horváthová, jedna z žen, čekajících před městským úřadem na pravidelnou státní podporu.

Sídliště Luník XI, které vzniklo jako sociální experiment, se stalo známým zejména proto, když sem byla v 90. letech přestěhována většina sociálně slabých rodin z Košic. Na sídlišti žije téměř šest tisíc obyvatel, koncem minulého roku zde musely úřady nechat strhnout jeden z domů, když ho zdevastoval požár.

  • Hlídka skládá přísahu zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/746/74580.jpg
  • Policista poučuje Romskou hlídku zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/746/74582.jpg