Nad rakví zabitého irského policisty se sešli někdejší rivalové

Banbridge - Nad rakví policisty, kterého v pondělí ve městě Craigavon zabili útočníci z odštěpenecké frakce Irské republikánské armády, se dnes v severoirském Banbridge sešli někdejší nepřátelé, aby po útoku vyjádřili jednotu navzdory odlišnému náboženství. Smuteční řečníci nad rakví prohlásili, že strážník Stephen Carroll nebude zapomenut.

Tisíce lidí, kteří se přišli naposledy rozloučit se zavražděným policistou, dnes lemovaly ulice v Carrollově rodném městě. Průvod s rakví se od domu, kde strážník bydlel, vydal k místnímu kostelu. Rakev na cestě doprovázel dudák a čestná policejní stráž.

Při pohřebním obřadu promluvili protestantský farář i katolický kněz. Celý pohřeb přenášely britské zpravodajské televize v přímém přenosu. Carroll byl zastřelen v pondělí večer v Craigavonu dva dny poté, co při útoku na základnu Massereene v Ulsteru zahynuli dva vojáci.

Pohřbu se zúčastnili i někdejší rivalové. Představitelé protestantů seděli během pohřbu bok po boku s těmi katolickými. Mezi smutečními hosty byli i členové strany Sinn Féin, která má vazby právě na Irskou republikánskou armádu. Je to poprvé, co nacionalistická strana vyslala své členy na pohřeb strážníka, který byl zabit kvůli náboženskému konfliktu. 

Sinn Féin bývala politickou odnoží IRA, která vedla ozbrojený boj proti britské vládě v Severním Irsku. Často se uchylovala k teroristickým útokům. Konflikt mezi protestanty a katolíky si v letech 1966 až 1998 vyžádal na 3 600 životů. V červenci 1997 vyhlásila IRA příměří, v roce 1998 podepsaly obě strany mírovou dohodu.

V roce 2007 si pak bývalí nepřátelé rozdělili moc v nové vládě. Nicméně všichni členové IRA se s mírovým procesem nesmířili a někteří postupně vytvořili několik odštěpeneckých skupin, které však dosud neměly významný vliv.

„Doufám, že je to poslední pohřeb, kterého se účastním a který je důsledkem tohoto konfliktu,“ uvedl Alex Maskey, člen Sinn Féin. Člen probritského uskupení Ulster Defence Association Jackie McDonald zase ujistil, že akce několika jedinců, kteří si říkají republikáni, rozhodně neohrozí mírový proces v Severním Irsku. Důkazem má být i to, že se dnes představitelé obou směrů setkali právě v Banbridgi.

Vdova po zabitém policistovi:

„Kdyby si jen uvědomili, že máme v životě jen jednu šanci a kus země je jen kus země… Můj manžel teď dostane dva metry na dva metry a víc toho nakonec nedostane nikdo z nás.“

Příznivci odštěpeneckého hnutí Pravá IRA nicméně dál vyhrožují, že násilí bude pokračovat, dokud se Severní Irsko nestane součástí Irské republiky.