Rakouskou politikou otřásají nové skutečnosti v případu Kampuschová

Vídeň - Natascha Kampuschová znovu otřásá rakouskou politickou scénou. V případu dívky, držené osm let v zajetí psychopata, se objevilo nové svědectví. Bývalý ředitel kriminální policie Herwig Haidinger v parlamentu přiznal, že policie šest týdnů po Nataschině zmizení dostala přesný tip, kdo ji unesl a kde ji ukrývá, ale neprověřila jej. Vnitro se pak podle Haidingera snažilo tuto skutečnost utajit. Podle rakouských médií jde o zatím největší problém nynější velké vládní koalice sociálních demokratů (SPÖ) a lidovců (ÖVP).

Podle Haidingera jistý policejní psovod již v dubnu 1998, tedy krátce po únosu Kampuschové, informoval své nadřízené o stopách, které vedly k únosci Wolfgangu Priklopilovi. Nadřízení se však informací vůbec nezabývali a dotyčný policista nebyl nikdy vyslechnut, přestože upozornil i na to, že obyvatel domu v ulici Heinestrasse je zřejmě pedofil.

Kampuschová svému únosci uprchla teprve předloni. Když se o tom Haidinger, dozvěděl, bylo mu prý šéfem kanceláře tehdejší ministryně vnitra Liese Prokopové zakázáno omyl přiznat, protože se blížily volby.
V případě vyšetřování skandálu kolem vytunelované odborářské banky BAWAG na Haidingera údajně naopak vysocí úředníci lidovou stranou ovládaného ministerstva naléhali, aby vyšetřování urychlil a jeho výsledky upravil tak, aby je bylo možné použít v kampani proti sociální demokracii, a žádali, aby je předložil napřed lidoveckému poslaneckému klubu a teprve pak vyšetřovacímu výboru.

Opozice vyzvala k urychlenému ustavení nového parlamentního vyšetřovacího výboru, který by se obviněními zabýval. Její požadavek ale obě vládní strany odmítly s poukazem na to, že Haidingerem uváděné případy jsou stále předmětem vyšetřování a je třeba vyčkat na jejich výsledky. Vyslovili také podezření, že Haidinger se může jen mstít za své propuštění z funkce.