Potěmkinovy volby v KLDR, Kim Čong-il zvolen členem parlamentu

Pchjongjang - Severokorejský vůdce Kim Čong-il byl znovu jednomyslně zvolen členem zákonodárného sboru Korejské lidově-demokratické republiky. Oznámily to dnes tamní sdělovací prostředky s tím, že jednomyslným zvolením Kim Čong-ila hlasující projevili "neotřesitelné odhodlání oddaně zaštítit" vůdce. Nedělní hlasování je pozorně sledováno kvůli možným politickým náznakům, koho si tento autokratický vůdce vybral za svého případného nástupce. Spekuluje se o jeho třetím synovi Kim Čong-wuovi, který se rovněž ucházel o křeslo v korejském parlamentu.

Kim Čong-wu je nejmladší z trojice známých synů Kim Čong-ila a říká se, že je jeho oblíbencem. Je mu maximálně šestadvacet let - zdroje se o přesném datu jeho narození rozcházejí. Diskuse o tom, zda severokorejský diktátor zvolí svého nástupce, vzrostly poté, co šestasedmdesátiletý Kim loni v srpnu údajně utrpěl mozkovou mrtvici. Právě v srpnu se měly volby původně konat, KLDR je z neznámých důvodů odsunula na březen.

Volba poslanců 687členného shromáždění bývá v komunistické Severní Koreji pouhou formalitou. Na každé křeslo je totiž nominován jen jeden pečlivě vybraný a předem schválený kandidát. Obyvatelé mají volební povinnost, takže severokorejské zdroje už oznámily stoprocentní účast. Severokorejský parlament se schází jen párkrát do roka, aby formálně potvrdil zákony, které předkládá vládnoucí strana. Členové parlamentu jinak slouží v klíčových stranických, vládních a vojenských funkcích.

Ačkoliv jsou výsledky voleb fakticky známy předem, vždy jsou pečlivě sledovány, protože naznačují možný vývoj v zemi. V roce 1998 například v jejich rámci Kim Čong-il oficiálně převzal vedení po svém otci, který zemřel o čtyři roky dříve. Kim však čekal na volby, aby vyměnil téměř dvě třetiny zákonodárců.