Lotyšsko má novou vládu, má zachránit zemi od bankrotu

Riga - V Lotyšsku vznikla nová vládní koalice, vytvoří ji pět stran pravého středu a ve stočlenném parlamentu bude mít většinu 63 hlasů. Země čelí hluboké hospodářské krizi, kvůli které už čerpá finanční pomoc od Mezinárodního měnového fondu. Vláda musí zmenšit rozpočtový deficit, aby získala také pomoc evropských institucí. Na tiskové konferenci to dnes oznámil designovaný premiér Valdis Dombrovskis.

„Naše koalice vyzdvihne do vládních funkcí nové tváře a zároveň zaručí kontinuitu s dosavadním kabinetem,“ prohlásil Dombrovskis. Kromě tří stran z dosavadní koalice, tedy Lidové strany (TP), sdružení Zelených a Rolníků (SRZ) a formace Za vlast a svobodu, je v novém svazku také strana Nový čas designovaného premiéra Dombrovskise a malý Občanský svaz.

Dombrovskis byl dosud poslancem Evropského parlamentu a v předchozích lotyšských vládách zastával funkci ministra financí. Byl to právě on, kdo dříve varoval, že Lotyšsko je na prahu státního bankrotu, a požadoval rázné záchranné kroky. V nové vládě budou sedět i tři ministři, kteří byli v té minulé. Konkrétně to jsou ministr zdravotnictví Ivars Eglítis, ministr regionů Edgars Zalán a ministr spravedlnosti Mareks Segliňš, který dosud vedl vnitro.

Nová vláda pravděpodobně 12. března získá důvěru parlamentu, poté ji bude čekat úkol mnohem těžší - dostat zemi z hluboké krize.