Slovinsko prý podalo návrh na oddálení přístupových jednání s Chorvatskem

Brusel/Lublaň - Slovinsko podle slov premiéra Boruta Pahora předalo českému předsednictví návrh, který by oddálil termín dalších rozhovorů přístupových jednání s Chorvatskem. Důvodem je spor mezi Slovinskem a Chorvatskem o námořní hranici. Schůzka by se podle původního plánu měla uskutečnit na konci března, Slovinsko ale usiluje o oddálení na duben nebo květen.

Slovinský premiér Borut Pahor v neděli večer v Bruselu slovinským novinářům sdělil, že příslušný návrh předal na okraj mimořádného summitu EU českému premiérovi Mirku Topolánkovi, jehož země nyní půl roku unii předsedá.    

Pahor dále řekl, že Záhřeb do konce března nestihne zareagovat na všechny slovinské výhrady k podmínkám přičlenění Chorvatska k EU. Posunutím termínu by tak prý Chorvaté i Slovinci mohli získat čas pro jejich vyřešení.    

Česká republika se jako předsednická země EU k hraničnímu sporu v minulosti již vyjádřila s tím, že ho považuje za dvoustranný problém Chorvatska a Slovinska.

Slovinsko, které má jen asi 40 kilometrů pobřeží, se snaží zajistit si volný přístup do mezinárodních vod. Na severu ho omezují rybolovné nároky Itálie a od jihu stejné požadavky Chorvatska.