Konec bojů na Srí Lance je prý otázkou pár dní

Kolombo - Separatisté na Srí Lance brání poslední zbytky svého území. Armáda na Srí Lance zatlačuje separatisty z hnutí Tygři osvobození tamilského Ílamu dále k pobřeží na severovýchodě ostrova. Sem utekly před boji také desítky tisíc civilistů, kteří se tísní ve dvanáctikilometrovém pásmu u Indického oceánu. OSN se je snaží zásobovat po moři potravinami a léky. Velitelé vládních vojáků tvrdí, že boje se separatisty budou trvat už jen pár dní.

Skončila by tak občanská válka, která už trvá 28 let, a rozplynuly by se naděje Tamilských tygrů o vlastním státě na severu ostrova. Právě na severovýchodě ostrova by podle armádních velitelů měly proběhnout poslední bitvy s tamilskými ozbrojenci.

Srílanští vojáci vstoupili v úterý do posledního města, které je separatisty obsazeno. Pod kontrolou povstalců zůstává už jen několik vesnic na pobřeží.

Počet uprchlíků stoupne, očekává OSN

Agentura OSN pro uprchlíky očekává v následujících týdnech příliv dalších 85 000 uprchlíků. Ti se koncentrují v nebojových zónách, které už předtím dobyla armáda. OSN se tam snaží dopravit na lodích základní potraviny a léky.

„Náklad obsahuje základní suroviny jako je cukr a mouka. Tyto potraviny jsou určeny pro nevinné tamilské civilisty, které proti jejich vůli zadržují teroristé z hnutí Tamilských tygrů, “ uvedl Nimal Jayatissa z přístavu Trincomalee na Srí Lance.

Moře je jedinou volnou cestou pro dodávky zboží na Srí Lanku - všechny pozemní silnice jsou zablokovány kvůli střetům mezi armádou a tamilskými ozbrojenci. Ti podle OSN zajali během bojů až 200 000 civilistů.

Pomoc OSN pro uprchlíky z řad civilistů na Srí Lance
Zdroj: ČT24