Francie, Německo a Británie chystají sankce proti „jadernému“ Íránu

Londýn - Francie, Německo a Velká Británie navrhují seznam dalších sankcí proti Íránu v případě, že se nevzdá svého jaderného programu. Sankce by se poprvé týkaly jednotlivců. Dokument zmiňuje 34 íránských institucí a deset osob údajně spojených s tajnými programy vývoje jaderných nebo biologických zbraní. S odvoláním na důvěrný dokument, k němuž měl přístup, to dnes napsal britský list Financial Times.

Někteří evropští diplomaté soudí, že smyslem seznamu je dát vládě amerického prezidenta Baracka Obamy do rukou „větší bič“ pro její politiku cukru a biče vůči Íránu. Jiní řekli, že tyto tři evropské země tak chtějí ovlivnit tvrdší výsledek nynějšího washingtonského přezkoumávání přístupu k Íránu. Toto přezkoumávání má skončit příští měsíc.

Mezi jednotlivci jmenovanými na seznamu jsou velitel milicionářů zvaných basídžové a jeho zástupce. Mezi státními institucemi jsou například Íránská vesmírná agentura, Íránská pojišťovací společnost, Rázího institut pro výrobu sér a vakcín, Šarífova technologická univerzita a šest bank.

Západ se obává, že Írán chce jadernou zbraň

Západ Írán obviňuje, že cíl jeho jaderného programu je získat jadernou zbraň. Írán tvrdí, že chce jaderné energie používat jen k mírovým účelům, jak mu to dovolují mezinárodní dohody.