Kim Čong-il žije a dál řídí Severní Koreu, uvedla CIA

Washington - Kim Čong-il drží stále ve svých rukou moc nad Severní Koreou. Ve středu to řekl nový šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Leon Panetta. Nepřímo tak vyvrátil spekulace o špatném zdravotním stavu severokorejského vůdce. Poté, co se sedmašedesátiletý Kim loni v září neobjevil na vojenské přehlídce k 60. výročí založení Severní Koreje, začalo se v zahraničí vášnivě diskutovat o jeho zdraví.

Spekulovalo se, že byl Kim stižen mozkovou mrtvicí, trpí cukrovkou, nemocí srdce a dalšími neduhy. Objevily se i spekulace, že je severokorejský vůdce mrtvý. Pchjongjang ale tyto dohady soustavně popíral.

Když se ve středu novináři Panetty zeptali na Kimův vliv na dění v KLDR, odpověděl: „Aniž bych zacházel do tajných informací, rozhodně myslím, že existují náznaky, že má stále kontrolu nad svou zemí.“

Ve středu se Kim objevil na obrazovce severokorejské státní televize. Ta odvysílala fotografie, na nichž je zachycen, jak si během návštěvy továrny na tabákové výrobky zapaluje cigaretu. Před časem se přitom dal slyšet, že už před několika lety přestal kouřit.