Amerika počítá hlasy pro kandidáty na prezidenta

Washington - Voliči ve 24 státech USA začali hlasovat o prezidentských kandidátech republikánů a demokratů. Dnešní "superúterý" je jedním z vrcholů letošní mimořádně dramatické prezidentské kampaně. Ještě nikdy v historii Spojených států nevyjádřilo svou podporu kandidátům tolik občanů. Mezi demokratickou dvojicí Barack Obama - Hillary Clintonová se zřejmě ještě nerozhodně, prezidentskou nominaci za republikány by ale měl získat John McCain.

„Ať se stane cokoli, nejspíš budeme svědky nerozhodného výsledku,“ řekl dnes ráno v televizi Obama. Velké šance na rozhodnutí mezi demokratickými kandidáty nevidí ani Hillary Clintonová: „Všichni se jen dohadujeme, co to všechno bude znamenat.“

V republikánském souboji je zjevným favoritem McCain. Pozornost se v případě souboje republikánů soustředí hlavně na Kalifornii a Massachusetts. Bývalý guvernér Massachusetts Mitt Romney doufá, že zde uspěje. Navíc poslední průzkumy ukazují, že by mohl vyhrát i v Kalifornii. Pokud by se mu to povedlo, určitě z kampaně neodstoupí. Kdyby naopak McCain v Kalifornii uspěl, bylo by zřejmě rozhodnuto.

„Vyhrajeme dnes, získáme nominaci a vyhrajeme i v prezidentských volbách,“ hýřil dnes sebevědomím McCain před svými příznivci.
Vzhledem k počtu států, ve kterých se dnes volí, se kandidáti v posledních dnech zaměřili vedle vystoupení na předvolebních shromážděních na televizní rozhovory a především televizní reklamy v daných státech. Podle odhadů oba tábory za poslední týden do televizních spotů investovaly přes milion dolarů denně.

Výsledky dnes v noci
Výsledky začnou přicházet ve středu v jednu hodinu v noci středoevropského času. Prvním státem, kde budou ukončeny primárky je jižanská Georgie. Vzhledem k velkému počtu černochů mezi demokratickými voliči by jakýkoli jiný výsledek než vítězství Obamy byl ohromným překvapením.

Pozornost se soustřeďuje hlavně na Kalifornii jako na nejlidnatější stát unie. Paradoxně je zde možná už rozhodnuto, protože z 5,5 milionu vydaných hlasovacích lístků odeslali tři miliony voliči poštou. Další asi milion voličů odvolí dnes osobně. Vzhledem k tomu, že korespondenční hlasy se budou sčítat poslední, je možné, že v případě těsného výsledku bude napětí v Kalifornii trvat dlouho.

Volit budou i čeští emigranti
Liberální Hollywood protrpěl Bushovu vládu, teď se těší na změnu - to je názor části obyvatel Kalifornie. I proto zde pravděpodobné vyhraje někdo z demokratů. „Moji vrstevníci budou určitě volit Clintonovou nebo Obamu,“ potvrzuje syn českých emigrantů, tvůrce animovaných filmů Jan Pinkava, který je letos nominován na Oscara za scénář k filmu Ratatouille.

V Kalifornii bude volit i Josef Mašín, jeden z bratrů, kteří při své útěku z Československa zabili šest mužů. Dnes žije americký život - v pětasedmdesáti podniká, občas pilotuje vrtulník a denně běhá patnáct kilometrů. Za nejlepšího prezidenta posledních šedesáti let považuje Ronalda Reagana. Republikány zatím volil vždycky, letos si vybral podnikatele Mitta Romneyho.