Další žádost o eutanazii - Polka ji chce pro svého syna

Varšava - Matka čtyřicetiletého Krzysztofa chce pro svého syna eutanazii. Muž nemá již čtyřiadvacet let kontakt se světem a potravu dostává pomocí sondy. Podobně jako Italka Eluana Englarová nemá Polák šanci na to, že se jeho stav změní. Právě případ Eluany, kterou lékaři odpojili od přístrojů se souhlasem rodičů a soudu, motivoval Polku k vyvolání diskuse o eutanazii v zemi.

„Dovolte Krzysztofovi důstojně zemřít jako Italce Eluaně,“ vyzvala úřady pětašedesátiletá Barbara Jackiewiczová v listu Dziennik. Její syn měl v šestnácti letech velmi vzácné komplikace po spalničkách. Jeho mozek podle lékařů od té doby prakticky nefunguje a šance na zlepšení stavu je nulová. „Ať obránci života a odpůrci eutanazie přijdou ke mně a podívají se na Krzysztofa,“ vyzývá matka.

Právě argument, že zdravotní stav se nezmění, nakonec rozhodl o výroku italského soudu, který na začátku února povolil ukončit umělou výživu Eluany. Stalo se tak na prosbu otce. To samé chce pro svého syna Polka. Podobně jako v Itálii je také v Polsku eutanazie zakázána. Pokud ji lékař provede, hrozí mu odnětí svobody na tři měsíce až pět let, ale „ve výjimečných případech“ může tribunál trest zmírnit či dokonce zrušit.

Proto se v Polsku diskutuje o vzniku zákona, který by měl pomoci lidem v podobné situaci. Předpis by měl ovšem upravovat pouze případy, kdy Poláci předem podepíšou rozhodnutí, že při závažném stavu nechtějí být resuscitováni. „Tento zákon se ale nebude vztahovat na lidi, kteří už v kómatu jsou, tedy ani na Krzysztofa,“ uvedl ve vysílání ČT24 polský novinář Tomasz Grabiński.

Smrt Eluany vyvolala v Itálii vlnu odporu 

Eutanazie, kterou lékaři se souhlasem rodiny a soudu v případě Eluany uplatnili, vyvolala v Itálii ostrou polemiku, která rozdělila i politickou scénu. Proti ukončení Eluanina života se ostře stavěla nejen katolická církev, ale také pravicoví politici v čele s premiérem Silviem Berlusconim. Ostré protesty proti eutanazii zaznívají také v Polsku, kde se přes 90 procent obyvatel hlásí ke katolické církvi.

Italka, která je už 17 let v komatu.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod