KLDR chce do vesmíru, vyzkouší tak i novou raketu dlouhého doletu

Soul - Severní Korea dnes oficiálně oznámila, že připravuje vypuštění satelitu, který má do vesmíru vynést jedna ze severokorejských raket. "Jestli bude vypuštění satelitu úspěšné, národní vesmírný program učiní další gigantický pokrok k vybudování hospodářské mocnosti," uvedla moderátorka severokorejské televize. Západní analytici se domnívají, že zřejmě půjde o zkušební let severokorejského nosiče s nejdelším doletem. Podle agentury Reuters Severní Korea ve skutečnosti připravuje zkoušku rakety s dlouhým doletem, která by teoreticky mohla zasáhnout území Spojených států - Hawai nebo Aljašku.

Pchjongjang tím podle expertů dává najevo, že se svého jaderného programu výměnou za mezinárodní humanitární pomoc rozhodně nevzdá. A údajně tím zakrývá i spekulace, zda vůdce Kim Čong-il neutrpěl mrtvici a režim nezabředl do bojů o moc.

Experti se zatím rozcházejí v odhadech, kdy Korejci raketu či satelit vypustí. Jedni se domnívají, že je to otázka dnů, jiní hovoří o týdnech. Podle jihokorejské agentury Jonhap by to mohlo být 8. března, v den výročí obnovení činnosti severokorejského parlamentu.  

Pokud bude zkouška úspěšná, Pchjongjang bude mít raketu s doletem až 6700 kilometrů. Severní Korea už jednou raketu s dlouhým doletem vyzkoušela v roce 2006, střela Taepodong-2 ale pár sekund po startu explodovala. „Situaci pozorně sledujeme. Doufám, že raketu dlouhého doletu nebudou testovat,“ uvedl jihokorejský ministr zahraničí Ju Mjong-Hwan.

O zkoušce „nosiče satelitů“ poprvé informovala KLDR již v roce 1998, když reagovala na demarše, že severokorejská raketa přeletěla přes území Japonska a dopadla do Tichého oceánu. Tehdy šlo o raketu typu Taepodong-1.

O víkendu zveřejnil hlavní analytik britského specializovaného periodika Jane˙s Defence Weekly Joseph Bermudez stanovisko, v němž upozornil, že Severní Korea je zřejmě s to vypustit raketu s dlouhým doletem. S poukazem na analýzu satelitních snímků zdůraznil, že jde pravděpodobně o záležitost „několika málo dnů“.

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová minulý týden během své asijské cesty varovala KLDR, aby se vyvarovala jakýchkoli provokativních kroků. Severokorejská akce už se dostala i na seznam priorit amerického prezidenta Obamy. Prodrala se v důležitosti hned vedle hospodářské krize. Obě témata budou na pořadu jednání s japonským premiérem,  kterého Obama pozval do Bílého domu jako vůbec prvního zahraničního státníka.