Irák udeřil na povstalce: stovka zatčených

Bagdád - Stovka podezřelých byla zatčena od pátečního zahájení rozsáhlé protipovstalecké operace irácké armády a policie v provincii Ninive, která je považována za poslední baštu teroristické organizace Al-Káida v Iráku. V rámci soustředěné akce za nastolení práva a pořádku v řadách policie byla kromě toho zadržena desítka šíitských policejních důstojníků, kteří byli obviněni z vraždění menšinových sunnitů v době, kdy vrcholila vlna sektářského násilí v Iráku.

Operace v provincii Ninive nazvané Nová naděje se podle mluvčího ministerstva obrany generála Muhammada Askarího účastní dvě vojenské divize a jedna policejní, dohromady tedy kolem 15 tisíc mužů. Operace se se soustředí na severozápad provincie v blízkosti syrských hranic, odkud nebyla Al-Káida dosud vytlačena.

„Už před provinčními volbami 31. ledna byl vypracován plán, jehož cílem je zajistit stabilitu v této provincii. Ninive a Dijála, dvě provincie ležící severovýchodně od Bagdádu, potřebují opakované vojenské operace k nátlaku na teroristy a skupiny mimo zákon,“ řekl Askarí.

Málikí jde tvrdě proti pachatelům z řad policie

Jednou ze sunnitských obětí zabitých policejním gangem během několikaleté vlny sektářského násilí byla i sestra sunnitského viceprezidenta Tárika Hášimího, řekl dnes mluvčí ministerstva vnitra generálmajor Abdal Karím Chaláf. „Zabíjeli lidi přímo za bílého dne, před očima všech, a k páchání svých zločinů používali policejní auta,“ řekl Chaláf.

Intenzivní zásah proti pachatelům násilných činů z řad policie dávají pozorovatelé do souvislosti s úspěchem bloku premiéra Núrího Málikího v nedávných provinčních volbách. Málikího stoupenci, propagující právní, silný a centralizovaný stát, ovládli šíitský jih země.

„Možná, že mimochodem zatýká (Málikí) lidi, kteří byli odpovědní za občanskou válku, ale myslí, že to není jeho prvořadý cíl,“ soudí ale expert na iráckou problematiku Toby Dodge z Londýnské univerzity. „Jeho prvotním cílem je kontrolovat policii pro své vlastní záměry.“