Rusko a Turecko se můžou účastnit debat o východním partnerství

Brusel - České předsednictví nebude mít námitky proti tomu, aby se debat v rámci unijního projektu východního partnerství účastnilo Rusko a Turecko. Na tiskové konferenci po zasedání ministrů zahraničních věcí zemí EU v Bruselu to uvedl šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg. O tom, že některé země by chtěly do jednání o východním partnerství, které patří k prioritám českého předsednictví EU, zahrnout Moskvu i Ankaru, dnes novináře informoval šéf francouzské diplomacie Bernard Kouchner.

Projekt východního partnerství by měl vytvořit prostor pro užší spolupráci EU s několika bývalými sovětskými republikami, Arménií, Ázerbájdžánem, Běloruskem, Gruzií, Moldavskem a Ukrajinou. Oficiálně by tento projekt, který by státy bývalého SSSR posílil i ekonomicky, měl odstartovat na květnovém summitu v Praze.

Postsovětské republiky by z rozpočtu Evropské unie měly v příštích letech dostat také více peněz. Pro roky 2010 až 2013 komise navrhuje navýšit svůj příspěvek asi o 350 milionů eur na 600 milionů eur.

Podle dnešního vyjádření Kouchnera by Turecko a Rusko neměly být z jednání o projektu východního partnerství vyloučeny. V podobném duchu na tiskové konferenci mluvil i ministr Schwarzenberg. „To je absolutně otevřené,“ řekl Schwarzenberg.

Pozvání Lukašenka na pražský summit je možné

Schwarzenberg zároveň uvedl, že otázka pozvání běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka na pražský summit je stále otevřená. Záleží to podle něj na tom, jak se Lukašenko „bude chovat a jaký bude v příští době vývoj v Bělorusi samotné“.

Šéf české diplomacie dnes zároveň uvedl, že věci by se „velice zkomplikovaly“ v případě, že by Bělorusko uznalo samostatnost Jižní Osetie a Abcházie. Moskva už uznala nezávislost obou odštěpeneckých gruzínských provincií po srpnovém konfliktu s Gruzií.

V poslední době se vztahy mezi EU a Minskem částečně oteplily. Evropa udělala vstřícné gesto vůči Bělorusku loni v říjnu, kdy rozhodla, že zmírní sankce vůči této zemi. Minulý týden v Minsku jednal vysoký představitel EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana.

Alexandr Lukašenko
Zdroj: ČT24