Strana práce zatím nechce do nové izraelské vlády

Jeruzalém - Izraelská umírněně levicová Strana práce odmítla nabídku pravicového politika Benjamina Netanjahua vstoupit do vlády, o jejíž sestavení se nyní Netanjahu pokouší. Předseda labouristů Ehud Barak řekl, že jeho strana hodlá být "odpovědnou, skutečnou a konstruktivní opozicí". Podobně se vyjádřila i šéfka centristické strany Kadima Cipi Livniová, s níž Netanjahu o možné koaliční spolupráci hovořil v neděli. Podle Livniové ale bude Kadima v opozici.

Livniová prohlásila, že koaliční jednání s její stranou mohou pokračovat jedině tehdy, bude-li příští vláda vycházet z principu, že Palestinci získají vlastní stát. Přesto se chce s Netanjahuem v příštích dnech opět sejít.

V parlamentních volbách zvítězila Kadima Cipi Livniové o jediný poslanecký mandát nad Netanjahuovým Likudem. Prezident Šimon Peres ale pověřil v pátek sestavením vlády Netanjahua, protože podle volebních výsledků je pouze pravice schopna sestavit většinovou vládu.

Podle agentur chce ale Netanjahu, který je odpůrcem mírových jednání s Palestinci, zapojením umírněnějších politiků jako Livniová nebo Barak vládě zajistit kromě stabilní parlamentní většiny také mezinárodní podporu. Podle izraelských zdrojů nabídl Netanjahu Barakovi křeslo ministra obrany, které mu náleželo dosud, a jeho straně další čtyři ministerské posty.

Netanjahu je odpůrcem mírových dohod z Osla z roku 1993 a nesouhlasí ani s vytvořením palestinského státu. Pravice získala ve volbách sice 65 ze 120 parlamentních křesel, ale agentury poukazují na to, že Netanjahu by mohl mít potíže udržet i čistě pravicovou vládu.

Olmert odvolal hlavního vyjednávače příměří s Hamasem

Izraelský premiér Ehud Olmert odvolal hlavního vyjednávače v nepřímých rozhovorech o příměří s palestinským Hamasem Amose Gilada. Podle izraelských sdělovacích prostředků se to stalo kvůli tomu, že Gilad Olmerta kritizoval za to, že spojuje jednání o příměří s osudem zajatého vojáka Gilada Šalita.

Izrael a Hamas jednají od ledna prostřednictvím Egypta o trvalém příměří, jež má zastavit palestinskou raketovou palbu na Izrael a izraelské odvetné útoky na pásmo Gazy. Za Izrael vyjednával Gilad. Hamas příměří podmiňuje otevřením všech hraničních přechodů do pásma Gazy, Izrael zase zastavením pašování zbraní do pásma Gazy. Šalitovo propuštění nemělo být součástí dohody.

Gilada nahradí při vyjednávání s Hamasem premiérův poradce Šalom Turgeman. O Šalitově propuštění má vyjednávat Ofer Dekel, jemuž se v minulosti podařilo uzavřít dohodu o výměně vězňů s libanonským hnutím Hizballáh.

Vydáno pod