Severní Korea rozmístila nové rakety, mohou doletět až do Austrálie a na Guam

Soul - Severní Korea rozmístila na svém území nové rakety, které mohou zasáhnout velkou část Asie. Rakety dokážou doletět až do Austrálie či na americký ostrov Guam v Tichém oceánu. Severní Korea také zvýšila početní stavy svých zvláštních bojových jednotek. Informace vyplývají z dnes zveřejněné Bílé knihy jihokorejského ministerstva obrany.

Podle jihokorejských analytiků by mezinárodně izolovaná Severní Korea mohla koncem měsíce vyzkoušet raketu s dlouhým doletem schopnou zasáhnout území USA v Tichém oceánu. Podle jihokorejského ministerstva obrany Severní Korea už rozmístila nové rakety s doletem až 3000 kilometrů, které mohou zasáhnout jakékoli místo v Japonsku. Kromě toho Pchjongjang už má stovky jednodušších balistických raket, které mohou doletět na kterékoli místo v Jižní Koreji a zasáhnout většinu území Japonska.

Pravidelná půlroční zpráva jihokorejského ministerstva obrany uvádí, že Severní Korea, která má ve zbrani 1,19 milionu lidí, zvýšila početní stavy svých zvláštních bojových jednotek o 60 000 mužů na 180 000 mužů a také modernizovala svou pěchotu, aby zvýšila údernou sílu zaměřenou na Jih.

KLDR prý už vyrobila kolem 40 kilogramů plutonia, což je podle expertů dostatečné množství pro nejméně pět jaderných zbraní. Nyní údajně pracuje na tom, aby byla schopna plutonium v raketách uplatnit. Podle expertů na nešíření jaderných zbraní Severní Korea, která vyzkoušela jaderné zařízení už v roce 2006, nemá natolik vyvinutou technologii, aby vyrobila jadernou zbraň dostatečně malou, aby mohla být použita jako bojová hlavice.

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová varovala při své návštěvě v Soulu minulý týden Severní Koreu, aby nepodnikala žádné provokativní kroky, aby zastavila výhrůžky na adresu svého jižního souseda a aby se vrátila k mezinárodnímu jednání o jaderném odzbrojení.

Vojenská raketa
Zdroj: ČT24