Mugabe slaví 85. narozeniny, Zimbabwe ale důvody k oslavě nemá

Harare - Autoritářský zimbabwský prezident Robert Mugabe dnes oslavil 85. narozeniny, zatímco většina obyvatel země, která se nachází v hluboké krizi, má k jakýmkoliv oslavám jen málo důvodů. Dříve prosperující ekonomika Zimbabwe zkolabovala a oficiální inflace dosahuje rekordních 231 milionů procent. Asi čtvrtina obyvatel zemi opustila a většina těch, kteří zůstali, je závislá na potravinové pomoci. Chudoba a AIDS srazily předpokládaný věk, kterého se lidé dožívají, na 37 let u mužů a 34 let u žen.

Přesto se dnes prezident Mugabe, kterého velká část světa z utrpení Zimbabwanů viní, dočkal narozeninových gratulací a na příští sobotu chystá opulentní oslavu pro věrné straníky.

Státem ovládaný list The Herald dnes k Mugabeho narozeninám vydal pětistránkovou přílohu, z níž většina byla věnována narozeninovým přáním, které prezidentovi zaslala různá ministerstva. Ministerstvo obrany mu popřálo mnoho dalších narozenin a vyjádřilo naději, že jeho moudrost a odvaha budou chráněny od všech nepřátel.

„Nikdy bychom neměli zapomenout, že 50 z 85 let strávil soudruh Mugabe otročením v zákopech, abychom vy a já mohli žít život v důstojnosti,“ stálo v dnešním úvodníku. „Když každý obětuje pouhou část toho, co soudruh Mugabe dal této zemi, staneme se jednou z nejrozvinutějších zemí světa.“ „Soudruh Mugabe položil pevné základy pro úplnou demokracii, bezpříkladné smíření, vzdělání, zdraví, pozemkovou reformu a naprostou nezávislost, které dekáda ničivých sankcí nahlodala, ale nedokázala vymazat,“ pokračoval deník The Herald v pění chvály.

Humanitární organizace Save the Children (Zachraňte děti) dnes uvedla, že zatímco bude Mugabe pořádat oslavy svých narozenin, nedožije se každé desáté dítě v Zimbabwe svých pátých narozenin a většina jejich matek zemře dříve, než se dožijí poloviny Mugabeho věku. Proti marnivým oslavám prezidentových narozenin se staví i řada Zimbabwanů. Například pouliční prodavač v Harare Brian Chibwe dnes řekl, že nejlepší narozeninový dárek by Mugabe všem dal, kdyby odešel na odpočinek.

Cholera v Zimbabwe
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org