Americká základna Manas v Kyrgyzstánu definitivně končí

Biškek - Kyrgyzský prezident Kurmanbek Bakijev dnes podepsal zákon, jímž se ruší letecká základna Spojených států Manas, která je důležitá pro zásobování amerických jednotek v Afghánistánu. Přes základnu ležící nedaleko kyrgyzského hlavního města Biškeku každý měsíc projde 15 tisíc amerických vojáků a 500 tun nákladu mířícího do Afghánistánu i z něho. Informovala o tom agentura AP.

Kyrgyzské úřady nyní mohou vydat nařízení o výpovědi. Pak budou mít Spojené státy 180 dnů na to, aby se ze základny stáhly. Zákon ve čtvrtek schválil kyrgyzský parlament, v němž mají stoupenci Bakijeva velkou převahu. Americký ministr obrany Robert Gates v reakci na to řekl, že Spojené státy jednání o osudu základny nadále považují za otevřená.

Rozhodnutí kyrgyzské vlády přišlo vzápětí poté, co Moskva ohlásila, že Kyrgyzstánu poskytne ve formě půjčky a nenávratné pomoci více než dvě miliardy dolarů. Kyrgyzská opozice Bakijeva za toto rozhodnutí kritizovala a obvinila ho, že prodává zemi Rusům. Moskva a Biškek jakékoli spojení mezi ruskou pomocí a Bakijevovým rozhodnutím popírají.

Zavření základny, která je posledním podobným zařízením Spojených států ve střední Asii, může zkomplikovat úsilí nového amerického prezidenta Baracka Obamy zvýšit počet vojáků v Afghánistánu. Posily mají pomoci v boji proti radikálnímu hnutí Taliban, které v poslední době stupňuje útoky.

USA mohou převážet zásoby přes Uzbekistán a Tádžikistán

Američané nyní hledají alternativní cesty, kudy dopraví zásoby jednotkám do Afghánistánu. Souhlas s tranzitem nevojenského materiálu přes své území dal jako první oficiálně počátkem února Kazachstán a ochotu projevilo také Rusko. Dnes USA oznámily, že souhlas s převozem zásob pro spojenecké jednotky v Afghánistánu přes svoje území dostaly také od Uzbekistánu a Tádžikistánu.

Tádžikistán projevil ochotu nabídnout svůj vzdušný prostor pro přepravu nevojenských dodávek do Afghánistánu už počátkem února. Komplikovanější jednání bylo s Uzbekistánem, s nímž mají USA od roku 2005 špatné vztahy. Washington tehdy tvrdě kritizoval krvavé potlačení protivládního povstání a Uzbekistán následně vyhostil Američany ze své vojenské základny ležící u hranic s Afghánistánem.

Základna Manas:

  • důležitá pro zásobování amerických jednotek v Afghánistánu. Je vstupní branou do Afghánistánu jak pro americkou armádu, tak pro Mezinárodní síly pro podporu bezpečnosti (ISAF). Každý měsíc tudy prochází 500 tun zboží a 15.000 vojáků, kteří přijíždějí z Afghánistánu nebo do něho směřují. Významně se též podílí na letecké podpoře válečných operací zejména doplňováním paliva bojovým letounům, přípravou vzdušných mostů a záchrannými akcemi.
  • působí na ní přibližně 1000 vojáků (většinou Američané, zhruba 65 Španělů a 35 Francouzů) a dalších více než 650 smluvních zaměstnanců.
  • byla založena v prosinci 2001. Kyrgyzstán přizval USA k zahájení operací na kyrgyzském území poté, co se středoasijská země stala cílem řádění radikálních islamistů v letech 1999 až 2000.
  • leží 35 kilometrů od hlavního města Biškeku. Letiště Manas využívá americká armáda společně s civilním kyrgyzským letectvem. Vzletová dráha měří přes čtyři kilometry.
  • USA za její využívání v roce 2008 Biškeku zaplatily 63 milionů dolarů a celková americká pomoc Kyrgyzstánu dosahovala 150 milionů dolarů ročně.