Sebevražedný útok na Srí Lance si vyžádal nejméně 9 obětí

Kolombo - Nejméně devět lidí zabila a kolem stovky zranila sebevražedná atentátnice, jež dnes podle srílanských úřadů odpálila bombu na hlavním nádraží v Kolombu. Úřady obvinily z útoku organizaci Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE), která bojuje za odtržení severu země. LTTE, která tvrdí, že neútočí na civilisty, se dosud k tragédii nevyjádřila.

„Vystoupila z vlaku a odpálila se,“ řekl agentuře AP armádní mluvčí. „Útok nese znaky 'tygrů' (LTTE),“ usoudil na místě policista.

Dosavadní bilance obětí činí devět mrtvých a na 100 zraněných, z nichž deset vážně, uvedl představitel místní nemocnice. Počty mrtvých a zraněných se ale budou nejspíš ještě měnit, protože na nádraží místě zavládl po útoku zmatek a situace je stále nepřehledná.

V Kolombu se dnes ráno odehrál ještě jeden útok, při výbuchu ručního granátu v zoo metropole bylo zraněno osm lidí. Mezi návštěvníky po výbuchu vypukla panika, policie proto zoologickou zahradu uzavřela.
Podle armády se rebelové snaží vyvolat paniku mezi obyvateli v předvečer oslav 60. výročí nezávislosti země na Británii.

Nejméně 20 mrtvých a 50 zraněných si již v sobotu vyžádal pumový útok přisuzovaný LTTE na autobusovém nádraží v centrální části Srí Lanky.
Exploze zničila civilní autobus v městě Dambulla. LTTE bojují na Srí Lance od roku 1983 za práva menšinových Tamilů, které podle jejich názoru utlačuje sinhálská většina. Od začátku konfliktu přišlo o život více než 70.000 lidí - většinou civilistů. Situace se vyostřila na počátku letošního roku, kdy vláda oznámila, že jednostranně odstupuje od příměří dojednaného v roce 2002.

Vydáno pod