Pátrání po českém turistovi v Nízkých Tatrách opět bezvýsledné

Nízké Tatry - Český turista pohřešovaný v Nízkých Tatrách zůstává nezvěstný. Záchranáři museli kvůli špatnému počasí už poněkolikáté přerušit pátrání. Nezvěstný muž se ve čtvrtek s kolegou vydal na hřebenovou túru, ve vichřici a silném sněžení ale ztratili orientaci. Na horskou chatu Magurka se pak povedlo dostat jen jednomu z nich.

Chatař Pavel Farkaš našel vyčerpaného turistu před dveřmi v zuboženém stavu. Dal mu proto suché oblečení, uvařil mu čaj a odvezl ho do nemocnice v Liptovském Mikuláši, kde ho ošetřili. „Měl omrzliny na rukách, tváři… Neměl ani rukavice, na rukách měl jenom šálu, bylo to hrozné,“ popisuje Farkaš.

Druhý český turista je ovšem stále ještě někde v horách. Husté sněžení, nulová viditelnost a teploty 15 stupňů pod nulou znesnadňují záchranářům pátrání. Záchranáři dnes našli hůlky a sestup, kudy zřejmě oba muži šli, českého turistu ale nenašli.

Záchranáři navíc museli v neděli po poledni pátrání kvůli počasí pozastavit. „Opět kvůli špatným podmínkám byla akce ukončena,“ potvrdil Peter Garaj ze střediska Horské záchranné služby v Jasné. Záchranáři budou pokračovat v pondělí, kdy jim pomohou ztraceného muže hledat i lavinoví psi a vrtulník.

Horská služba důrazně upozorňuje turisty, kteří se v těchto dnech chystají do slovenských hor, aby nepřeceňovali své síly a nepodceňovali počasí ani nebezpečí pádu lavin. Ve vysokohorských terénech Vysokých, Západních a Nízkých Tater i dnes trvalo velké riziko lavin a horská služba doporučovala turistům, aby zůstali na vyznačených tratích.

Český turista pohřešovaný v Nízkých Tatrách zůstává nezvěstný. Záchranáři museli kvůli špatnému počasí už poněkolikáté přerušit pátrání.
Zdroj: ČT24