Statisíce lidí v Libanonu zavzpomínaly na smrt premiéra Rafíka Harírího

Bejrút - Statisíce lidí si v libanonské metropoli Bejrútu zavzpomínaly na premiéra Rafíka Harírího zavražděného před čtyřmi lety. Vyjádřily také podporu mezinárodnímu tribunálu v Haagu, který se za dva týdny začne atentátem zabývat. Protisyrská vládní koalice si pak ze shromáždění udělala předvolební mítink, volby budou v Libanonu v červnu.

Stovky lidí zaplavily ulice Bejrútu a zamířily na náměstí Mučedníků s libanonskými vlajkami a prapory stran vládní koalice, která vzešla z parlamentních voleb pořádaných několik měsíců po Harírího smrti.

„Hodina pravdy a spravedlnosti udeřila, pravda zatluče na dveře všech, kdo se podíleli na sérii zločinů, jež otřásly Libanonem,“ prohlásil ke shromážděným Saad Harírí, syn zavražděného premiéra, s odkazem na blížící se proces v Haagu.

Představitelé vládní většiny na dnešním shromáždění vyzývali, aby je lidé podpořili proti opozici, kterou tvoří šíitský Hizballáh podporovaný Damaškem a Teheránem. Volby se v Libanonu budou konat 7. června.

Premiér Harírí, jenž se stal odpůrcem syrské okupace země, byl zavražděn 14. února 2005 spolu s dalšími 22 osobami v centru Bejrútu. Libanonská vládní většina obviňuje Sýrii, která po 29 letech okupace opustila zemi v dubnu 2005, že si Harírího vraždu objednala. Avšak Damašek, který byl nucen stáhnout svá vojska z Libanonu dva měsíce po Harírího smrti, jakékoli zapojení do této vraždy popírá.