Čad obviňuje z nepokojů Chartúm, bude tam pronásledovat rebely

Ndjamena - Čad obvinil súdánskou vládu ze zorganizování útoku proti Ndjameně a prohlásil, že je připraven pronásledovat útočníky až do vnitrozemí Súdánu. Uvedla to agentura AFP, která cituje čadského ministra zahraničí Ahmada Allamiho. Chartúm již předtím zapojení do bojů odmítl.

Čadská armáda vytlačila povstalce z hlavního města a z města Adré, které se staly terčem víkendových útoků s cílem svrhnout prezidenta Idrisse Debyho. To potvrdil i Ahmad Allami. „Boj v Ndjameně skončil,“ řekl v rozhovoru pro Radio France International (RFI)v Addis Abebě.

Šéf čadské diplomacie svalil odpovědnost za nepokoje na Súdán. Ten chce podle něho nastolit v Ndjameně vládu podle svých představ. Allami rovněž uvedl, že útoku proti čadskému městu Adré, které leží u súdánských hranic se zúčastnilo súdánské letectvo a milice. Tento útok podle něho čadská armáda v neděli večer odrazila.

Allami čeká na rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN, která se v neděli sešla k naléhavému zasedání a projednává situaci v Čadu. Očekává, že RB pověří mezinárodní společenství, aby podpořilo zákonnou čadskou vládu v její legitimní obraně před vnější agresí. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun mezitím v prohlášení vyzval bojující strany, aby složily zbraně, zahájily dialog a zabránily dalšímu krveprolévání. Vyzval také všechny země v oblasti, aby respektovaly neporušitelnost hranic a zabránily jakémukoli vniknutí do sousední země ze svého vlastního území.

„Pokaždé, když Súdánci zaútočili, jsme říkali, že využijeme svého legitimního práva na obranu a budeme pronásledovat útočníky až do posledních zákopů, o nichž víme, že se nacházejí na súdánském území,“ řekl šéf čadské diplomacie. „Pokud to bude nutné pro bezpečnost Čadu a obranu jeho integrity, půjdeme do Súdánu. Budeme nuceni reagovat všemi prostředky a požádáme mezinárodní společenství, aby nás podpořilo proti súdánské agresi,“ zdůraznil Allami.
Cílem útoku na Ndjamenu je nastolit vládu oddanou Súdánu, odvést pozornost od krize v západosúdánské provincii Darfúr a rozšířit ji až do Čadu a Středoafrické republiky, kde mají být v příštích dnech rozmístěny evropské mírové jednotky.

Vydáno pod