V Mnichově dnes začíná 45. ročník bezpečnostní konference

Mnichov - Dnes začíná v bavorské metropoli 45. ročník Mnichovské bezpečnostní konference. Nová americká administrativa by tu měla vůbec poprvé představit svou bezpečnostní strategii a očekává se i oteplení vztahů mezi USA a Ruskem. Nejočekávanějším hostem světově největšího neformálního setkání politiků, diplomatů a expertů na mezinárodní a bezpečnostní otázky je nový americký viceprezident Joseph Biden. Do Mnichova přijedou také francouzský prezident Nicolas Sarkozy, německá kancléřka Angela Merkelová, český vicepremiér Alexandr Vondra, šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg, ministryně obrany Vlasta Parkanová, polský premiér Donald Tusk nebo šéf NATO Jaap de Hoop Scheffer. Konference potrvá do neděle.

Místo poklidné konference půjde letos o ostře sledovanou politickou událost. Tým nového amerického prezidenta Baracka Obamy by měl vůbec poprvé představit svou bezpečnostní strategii. Češi naléhavě čekají zejména na to, jaké představy má vláda USA o budoucnosti evropské části amerického protiraketového deštníku, jehož součástí se má stát radarová základna v České republice a raketová sila v Polsku. V poslední době se objevují spekulace, že výstavba protiraketového systému pro Obamovu administrativu není prioritou a víc jí záleží na zlepšení vztahů s Ruskem. To má v Mnichově zastupovat vicepremiér Sergej Ivanov.

Obamova administrativa chce také zlepšit vztahy s Evropou, proto posílá místo ministra obrany právě viceprezidenta Bidena. Ten by měl promluvit v sobotu v hotelu Bayerischer Hof o novém důrazu USA na transatlantické vztahy, vztahy s Ruskem nebo o názorech americké administrativy na další rozšiřování NATO. „Evropa Ameriku kritizovala, že si USA jedou příliš sólo, takže já předpokládám, že USA přijdou s nějakým plánem větší součinnosti s Evropou,“ říká vicepremiér Alexandr Vondra.

V sobotu, která je tradičně hlavním dnem konference, se budou řečníci a diskutující věnovat evropské bezpečnosti, budoucí úloze NATO, vztahu k Rusku, energetické bezpečnosti i situaci na Blízkém východě.

Úvodní diskuse: Kontroly zbrojení a budoucnost jaderných zbraní

Už dnes pozdě odpoledne konference odstartuje diskusí na téma kontroly zbrojení a budoucnosti jaderných zbraní. Fórum otevřou německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier a bývalý americký ministr zahraničí Henry Kissinger. Očekávají se také příspěvky ředitele Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Muhammada Baradeje a zástupce Íránu. V čele íránské delegace by měl být vlivný předseda íránského parlamentu Alí Larídžání.

V neděli se uskuteční závěrečná debata konference k budoucímu vývoji v Afghánistánu. Vrcholem závěrečného dne by mělo být vystoupení afghánského prezidenta Hamída Karzáího, jenž hodlá pohovořit o bezpečnostně-politické situaci své země.

Organizátoři registrují přes 300 účsatníků; bude se i demonstrovat 

Organizátoři konference registrují přes 300 přihlášených účastníků, mezi nimiž je více než desítka hlav států a šéfů vlád a přibližně padesátka ministrů. Součástí americké delegace je také Obamův poradce pro otázky národní bezpečnosti James Jones nebo zvláštní vyslanec amerického prezidenta pro Pákistán a Afghánistán Richard Holbrooke. Přijet by měli rovněž vysoký představitel Evropské unie pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana a generální tajemník Severoatlantické aliance Jaap de Hoop Scheffer.

Proti konferenci hodlá v sobotu v Mnichově demonstrovat zhruba pět tisíc lidí. Akční spolek proti mnichovské konferenci odmítá tvrzení jejího nového ředitele Wolfganga Ischingera, že účastníkům akce jde o hledání možností, jak předcházet válkám. Spíš jde o otázky, jak má NATO „své války“ vést, tvrdí spoluiniciátor demonstrace Claus Schreer.

Hotel Bayerischer Hof, místo konání mnichovské bezpečnostní konference
Zdroj: ČT24