Doktor Smrt je už 17 let po smrti, zemřel na rakovinu

Berlín - Nacistický lékař Aribert Heim, po kterém ještě loni v prosinci pátralo Středisko Simona Wiesenthala v Argentině, zemřel v roce 1992 v Egyptě. Informovala o tom německá televize ZDF, podle níž tomu nasvědčuje více než stovka dokumentů. Zemřel údajně na rakovinu střev v Káhiře, kde se skrýval pod falešným jménem. Heim, přezdívaný Doktor Smrt, má na svědomí stovky zavražděných vězňů v koncentračních táborech. Patřil mezi nejhledanější nacistické zločince světa.

Ještě loni v prosinci přitom Středisko Simona Wiesenthala tvrdilo, že má přesvědčivé důkazy, že Heim pobývá v jižním Chile nebo v Argentině. Úřady proto vyhlásily velkou pátrací akci, na dopadení nacistického činitele byla vypsána odměna sedm a půl milionu korun. Jednoho z deseti nejhledanějších představitelů Třetí říše se ale přesto nepodařilo najít. ZDF teď přišlo s jednoduchým vysvětlením, že Doktor Smrt už je mrtvý.

„Pro někoho by mohlo být výhodné potvrdit jeho smrt, a proto chceme ověřit dokumenty, které se toho týkají. Osobně bych byl velmi zklamán, že Heim mohl dožít, aniž byl souzen. Nelituji ale úsilí, které jsme vynaložili, když jsme se ho pokusili zadržet, protože svět se tak dozvěděl, jaký byl,“ prohlásil Efraim Zuroff ze Střediska Simona Wiesenthala.

Efraim Zuroff:

„Jsem zklamán, že Heim mohl dožít, aniž by byl souzen.“

Stovky nacistů hledaných pro válečné zločiny utekly po druhé světové válce do Latinské Ameriky, hlavně do Argentiny, Chile, Paraguaye a Brazílie. Heima po válce dva a půl roku zadržovala americká armáda, nakonec jej ale propustila. Po válce Heim vykonával lékařskou praxi a měl v Berlíně dokonce činžovní dům. V roce 1962 ale zmizel, když Spolková republika Německo začala stíhat lékaře, kteří působili v koncentračních táborech. 

Na začátku 80. let Heim měl konvertovat k islámu. Skrýval se pod falešným jménem Tárik Faríd Husajn, nasvědčuje tomu i víc než stovka dokumentů, které prý ZDF nalezla - třeba kopie dokladů, egyptského pasu, povolení k pobytu, bankovní účty nebo lékařské dokumenty. Svědci včetně jeho syna potvrdili, že Heim a Husajn byli jedna a tatáž osoba. Podle ZDF jeho egyptští přátelé a ani jeho lékař nevěděli nic o jeho minulosti.

Vyšetřovatelé se pokusí najít tělo

Do Káhiry se nyní chtějí vydat členové vyšetřovacího týmu z Bádenska-Württemberska, kteří po Heimovi několik desetiletí pátrali. „Chceme se pokusit nalézt jeho tělo,“ řekl agentuře AP mluvčí skupiny Horst Haug. Vyšetřovatelé prý již připravují žádost pro egyptské úřady.

Ne všichni ale zvěstem o Heimově úmrtí věří. „Nemáme hrob, nemáme tělo, nemáme DNA,“ prohlásil dnes Ephraim Zuroff, ředitel izraelské odbočky Centra Simona Wiesenthal (SWC), jež se snaží pochytat zbývající nacistické zločince a předat je spravedlnosti.

Aribert Heim

Heim měl v době nacistické nadvlády pověst mimořádně krutého člověka, který s nikým neměl slitování. Vězně krutě mučil tak, že jim do srdce vpichoval injekce s jedovatými látkami. Svou kancelář si vybavil doplňky z lidských ostatků. Jako lékař působil v táborech Sachsenhausen, Buchenwald a Mauthausen.

Aribert Heim
Zdroj: ČT24
Vydáno pod